Posted on Leave a comment

‘3 IMMUUN-FOODS die je dagelijks zou moeten eten’

Wat zijn de drie voedingsmiddelen die je eigenlijk iedere dag zou  moeten eten voor een supersterk immuunsysteem? In deze tijden lijkt het versterken van ons immuunsysteem belangrijker dan ooit. Er zijn absoluut veel dingen die je zelf kunt doen om daaraan bij te dragen. We delen er alles over in de video.

Bekijk hieronder de video 

1. 200-600 gram groente per dag: en kies vaker voor paprika
Vitamine C is enorm belangrijk voor het immuunsysteem en we denken dan dat we flink wat sinaasappels moeten eten. Maar deze bevatten eigenlijk maar 51mg vitamine C per 100g sinaasappel. Paprika’s bevatten veel meer vitamine C, namelijk 150mg per 100g. Gemiddeld bevat groente zo’n 79mg vitamine C per 100g, en dat is nog altijd meer dan in een sinaasappel. Het meest vitamine-C rijke fruit is de gele kiwi die 135mg per 100g bevat.

Groente bevat veel volume en voedingsvezels en werkt daarom verzadigend en levert gigantisch veel vitamines en mineralen die je niet vindt in andere voeding. Als mensen geen of te weinig groente eten, zie je dat ze vaak kiezen voor volumineuze voeding met weinig vitamines en mineralen zoals brood, crackers en rijst. Omdat die voeding de bloedglucosespiegel snel doet stijgen (en vervolgens weer snel doet dalen) en daarmee je energie levels, werkt dit snacken in de hand. Uiteindelijk heeft dit een negatieve invloed op de darmflora en de werking van het verteringssysteem. Al die factoren samen maken dat het immuunsysteem minder goed zijn werk kan doen.

2. Paddenstoelen: ook wel therapeutisch voedsel genoemd
Zorg dat er veel meer paddenstoelen in je voedingspatroon zitten. Dit lijkt bijna een vergeten voedingsgroep, terwijl er zoveel goede voedingsstoffen inzitten die het immuunsysteem helpen versterken. Van shiitake, oesterzwam tot champignons: ze bevatten bijzondere voedingsvezels, de beta glucanen, die de allersterkste stimulerende werking hebben op het immuunsysteem. Dit is met geen enkel ander voedingsmiddel te vergelijken en waarom paddenstoelen ook wel bekend staan als ‘therapeutisch’ voedingsmiddel. Daarbij voeden beta glucanen de darmflora  (en dus wederom indirect het immuunsysteem!) en kunnen ze een gezonde balans ondersteunen of terugbrengen in de darmen. Champignons werden afgeraden als je gevoelig bent voor schimmels (bijvoorbeeld in de darmen), maar dit is gelukkig volledig achterhaalt.

Het is dus niet voor niets dat paddenstoelen een belangrijk onderdeel zijn van de Immunity Support formule van Superfoodies. Maar zet ze ook zeker vaker vers op het menu. Maak bijvoorbeeld gezonde ei-muffins of omelet met paddenstoelen, zelfgemaakte champignonragout of soep, gebruik ze gebakken op toast, in een salade of voeg ze toe aan een stamppot!

3. Baobab: meest bijzondere voedingsvezels voor de darmflora
Het kan heel goed zijn dat je van dit voedingsmiddel nog nooit hebt gehoord. Het is een grote vrucht die groeit in Afrika en afkomstig is van de Baobab boom. De unieke voedingsvezels in deze vrucht vind je in geen enkel ander voedingsmiddel. De Afrikaanse Hadza stam eet de baobab dagelijks (samen met vlees uit het wild, honing, bessen en knolgewassen) en het blijkt dat de mensen in deze stam de meest diverse darmflora hebben én gezien 80% van ons immuunsysteem zich in de darmflora bevindt is het niet gek dat zij de gezondste nog traditionele levende stam is ter wereld. Dit volk doet niet aan landbouw (graan) en veeteelt en staat daarmee mijlenver af van ons westerse voedingspatroon.*

Een beetje meer eten zoals de Hadza mensen kan ons immuunsysteem veel goed doen. En Baobab kan ons daarbij helpen omdat dit zeer veel vitamine C bevat (100mg per 100g). Daarnaast is het een goede bron van calcium, ijzer en magnesium. Baobab bevat bovendien arabinogalactanen, die ook in verband worden gebracht met een krachtiger werkend immuunsysteem.* Baobab is te verkrijgen in poedervorm en uiteraard zit dit ook in onze Immunity Support formule.

Omdat we jou willen helpen om een sterker immuunsysteem te krijgen dan ooit, hebben we het boek  ‘Immuunplan, voeding voor een ijzersterk afweersysteem‘ geschreven.

Bestel het boek ‘Immuunplan, voeding voor een ijzersterk afweersysteem’ via deze link.

Bronnen:
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3996546/
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828828/

Posted on Leave a comment

8 redenen waarom je extra eiwitten zou moeten nemen – en wat dat voor je gezondheid zal doen

Het eten van eiwitten is van groot belang voor elk deel van je lichaam én alle processen ervan. De functies van eiwitten zijn eindeloos. Zonder eiwitten is een maaltijd niet compleet, ben je niet verzadigd en heb je al snel weer trek. En we weten allemaal wat dat betekent… veel of vaker eten. Dat heeft ongewenste gevolgen voor het gewicht, de hormonen en het risico op ziektes. In dit blog vertellen we je bovendien hoe je het beste extra eiwitten binnen kunt krijgen!   

Waarom zou je extra eiwitten moeten nemen?
De 8 belangrijkste redenen om elke dag voldoende eiwitten binnen te krijgen:

1. Minder honger
Het is de meest verzadigende voedingsstof.

2. Gemakkelijker gewichtsverlies
Het is de meest verzadigende voedingsstof en helpt de bloedglucosespiegel stabiel te houden.

3. Gezonde huid, haren en nagels
Het is een bouwstof voor bindweefsel en spieren.

4. Spieropbouw
Eiwitten zijn de belangrijkste structuurcomponenten van je spieren.

5. Schildklierfunctie
Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het schildklierhormoon.

6. Goede en specifieke werking van het immuunsysteem
Eiwitten zijn een onderdeel van hormonen en enzymen die een rol spelen bij de weerstand. 

7. Stemming  

8. Slaap
Zonder aminozuren uit eiwitten is er geen overdracht van signalen en boodschappen tussen de neuronen in de hersenen, de rest van het zenuwstelsel en tussen organen. Zonder communicatie kan het lichaam niet goed communiceren en dat heeft invloed op o.a. de aanmaak van serotonine (stemming) en  melatonine (slaap).

Hoeveel eiwitten moet ik per dag binnenkrijgen

Er worden verschillende methodes gebruikt om dit te berekenen. Om tot een precieze inschatting te komen van de eiwitbehoefte wordt tegenwoordig een nieuwere en meer accurate rekenmethode gebruikt. Deze onderzoeksmethode heet de ‘Indicator Amino Acid Methode’. Bij deze meetmethode wordt een onmisbaar aminozuur gekenmerkt met een meetbare stof. Aan de hand van de weg die dit aminozuur aflegt in het lichaam en de mate waarin het wordt uitgescheiden kan worden gezien in uiteenlopende omstandigheden hoe het lichaam omgaat met eiwitten.*

Uit meerdere berekeningen gebaseerd op de Indicator Amino Acid methode blijkt ook dat de basis eiwitbehoefte 30% tot wel 50% hoger kan liggen dan de nu geldende richtlijnen. In grammen komt dit neer op 1,04-1,25g voor volwassenen en 1,3-1,5g/kg voor mensen boven de 65 jaar.

Hieruit kunnen we de volgende conclusies trekken en tot een advies komen voor een optimale basis inname:

Kinderen 6-11 jaar: 1,55g/kg*  
Volwassenen tot 64 jaar: 1,25g/kg lichaamsgewicht
Volwassenen vanaf 65 jaar: minimaal 1,5g/kg lichaamsgewicht

Over het eten van te veel eiwitten hoef je je trouwens niet zo snel druk te maken. De maximale eiwit-inname die veilig is voor de nieren ligt rond de 35% van de energie inname. Er is vrijwel niemand die dat redt. Hiervoor zou je op een dag namelijk 175g eiwitten moeten eten bij een energie inname van 2000 kilocalorieën. Dit komt overeen met ongeveer 22 eieren, 850g kip, 875g zalm of 1367g havermout. Zolang je naast eiwitten genoeg gezonde vetzuren, groentes en fruit eet kun je deze hoeveelheid bijna onmogelijk eten.

Waarom is Bruine Rijst Eiwitpoeder de beste keuze? 

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor zuiver plantaardige eiwitpoeders, omdat hier absoluut geen dierlijke producten (inclusief wei) in verwerkt zijn. Vooral eiwitpoeders gemaakt van bruine rijst zijn een zeer gezonde keuze, omdat rijst beschouwd wordt als de meest hypoallergene proteïnebron, wat vooral voor mensen met voedselallergieën erg belangrijk is.

Bruine rijst eiwitpoeder van Superfoodies wordt gemaakt van ontkiemde en gefermenteerde bruine rijst eiwit en is gefabriceerd bij lage temperatuur met behulp van een natuurlijk enzymatisch proces, waarbij geen gebruik is gemaakt van chemicaliën of zuurhydrolyse. Mede hierdoor bevat dit proteïne poeder alle 9 essentiële aminozuren en andere niet-essentiële aminozuren, die samen in perfecte balans met elkaar zijn. Ook is het product rijk aan natuurlijke vitamines (bv. thiamine, riboflavine en niacine), mineralen (bv. fosfor, ijzer en kalium) en de antioxidanten tocoferol en tocotriënol. Kortom: een zeer goed opneembare bron van plantaardige eiwitten voor ontbijt, tussendoor en voor/na sportbeoefening

Bruine rijst eiwitpoeder is heerlijk romig, heeft een neutrale smaak en is gemakkelijk te verwerken in allerlei soorten shakes, smoothies, sappen, notenmelk en rijstmelk.

Bronnen
* https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22049165/
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7844655/