‘3 IMMUUN-FOODS die je dagelijks zou moeten eten’

Wat zijn de drie voedingsmiddelen die je eigenlijk iedere dag zou  moeten eten voor een supersterk immuunsysteem? In deze tijden lijkt het versterken van ons immuunsysteem belangrijker dan ooit. Er zijn absoluut veel dingen die je zelf kunt doen om daaraan bij te dragen. We delen er alles over in de video.

Bekijk hieronder de video 

1. 200-600 gram groente per dag: en kies vaker voor paprika
Vitamine C is enorm belangrijk voor het immuunsysteem en we denken dan dat we flink wat sinaasappels moeten eten. Maar deze bevatten eigenlijk maar 51mg vitamine C per 100g sinaasappel. Paprika’s bevatten veel meer vitamine C, namelijk 150mg per 100g. Gemiddeld bevat groente zo’n 79mg vitamine C per 100g, en dat is nog altijd meer dan in een sinaasappel. Het meest vitamine-C rijke fruit is de gele kiwi die 135mg per 100g bevat.

Groente bevat veel volume en voedingsvezels en werkt daarom verzadigend en levert gigantisch veel vitamines en mineralen die je niet vindt in andere voeding. Als mensen geen of te weinig groente eten, zie je dat ze vaak kiezen voor volumineuze voeding met weinig vitamines en mineralen zoals brood, crackers en rijst. Omdat die voeding de bloedglucosespiegel snel doet stijgen (en vervolgens weer snel doet dalen) en daarmee je energie levels, werkt dit snacken in de hand. Uiteindelijk heeft dit een negatieve invloed op de darmflora en de werking van het verteringssysteem. Al die factoren samen maken dat het immuunsysteem minder goed zijn werk kan doen.

2. Paddenstoelen: ook wel therapeutisch voedsel genoemd
Zorg dat er veel meer paddenstoelen in je voedingspatroon zitten. Dit lijkt bijna een vergeten voedingsgroep, terwijl er zoveel goede voedingsstoffen inzitten die het immuunsysteem helpen versterken. Van shiitake, oesterzwam tot champignons: ze bevatten bijzondere voedingsvezels, de beta glucanen, die de allersterkste stimulerende werking hebben op het immuunsysteem. Dit is met geen enkel ander voedingsmiddel te vergelijken en waarom paddenstoelen ook wel bekend staan als ‘therapeutisch’ voedingsmiddel. Daarbij voeden beta glucanen de darmflora  (en dus wederom indirect het immuunsysteem!) en kunnen ze een gezonde balans ondersteunen of terugbrengen in de darmen. Champignons werden afgeraden als je gevoelig bent voor schimmels (bijvoorbeeld in de darmen), maar dit is gelukkig volledig achterhaalt.

Het is dus niet voor niets dat paddenstoelen een belangrijk onderdeel zijn van de Immunity Support formule van Superfoodies. Maar zet ze ook zeker vaker vers op het menu. Maak bijvoorbeeld gezonde ei-muffins of omelet met paddenstoelen, zelfgemaakte champignonragout of soep, gebruik ze gebakken op toast, in een salade of voeg ze toe aan een stamppot!

3. Baobab: meest bijzondere voedingsvezels voor de darmflora
Het kan heel goed zijn dat je van dit voedingsmiddel nog nooit hebt gehoord. Het is een grote vrucht die groeit in Afrika en afkomstig is van de Baobab boom. De unieke voedingsvezels in deze vrucht vind je in geen enkel ander voedingsmiddel. De Afrikaanse Hadza stam eet de baobab dagelijks (samen met vlees uit het wild, honing, bessen en knolgewassen) en het blijkt dat de mensen in deze stam de meest diverse darmflora hebben én gezien 80% van ons immuunsysteem zich in de darmflora bevindt is het niet gek dat zij de gezondste nog traditionele levende stam is ter wereld. Dit volk doet niet aan landbouw (graan) en veeteelt en staat daarmee mijlenver af van ons westerse voedingspatroon.*

Een beetje meer eten zoals de Hadza mensen kan ons immuunsysteem veel goed doen. En Baobab kan ons daarbij helpen omdat dit zeer veel vitamine C bevat (100mg per 100g). Daarnaast is het een goede bron van calcium, ijzer en magnesium. Baobab bevat bovendien arabinogalactanen, die ook in verband worden gebracht met een krachtiger werkend immuunsysteem.* Baobab is te verkrijgen in poedervorm en uiteraard zit dit ook in onze Immunity Support formule.

Omdat we jou willen helpen om een sterker immuunsysteem te krijgen dan ooit, hebben we het boek  ‘Immuunplan, voeding voor een ijzersterk afweersysteem‘ geschreven.

Bestel het boek ‘Immuunplan, voeding voor een ijzersterk afweersysteem’ via deze link.

Bronnen:
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3996546/
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828828/