Waarom je toch zeker 1x per jaar 7 dagen zou moeten detoxen (en hoe je gewoon je normale dingen kunt eten)

Het is voor iedereen nuttig om zeker 1x per jaar het lichaam te reinigen en te ontgiften, om het lichaam te helpen en ondersteunen richting een optimale gezondheid. En nee… daarvoor is het helemaal niet nodig om een ingewikkeld of streng programma te volgen! Lees in dit artikel waarom detoxen nuttig is en hoe je dit kunt doen terwijl je gewoon je normale dingen eet.

Detoxen lijkt in eerste instantie misschien iets onnatuurlijks of een door de mens bedachte kunstgreep, maar het tegendeel is waar; het lichaam reinigt zichzelf continu, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen en zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Bij deze doorlopende natuurlijke reiniging worden giftige stoffen geneutraliseerd en verwijderd uit de weefsels en organen van het lichaam. De lever bijvoorbeeld haalt schadelijke chemicaliën, gifstoffen en stofwisselingsafval uit de bloedbaan en zet ze om in veiligere stoffen die vervolgens door andere organen kunnen worden verwijderd. Ons lichaam reinigt zichzelf dus van nature, en wat detoxen doet is je lichaam daarbij een handje helpen. Want ook als je heel gezond leeft, alleen maar biologische onbewerkte producten eet en geen cosmetica, medicijnen of chemische schoonmaakmiddelen gebruikt is het onmogelijk om jezelf volledig te beschermen tegen het opslaan van giftige stoffen in je lichaam.

Waarom is detoxen nodig?

Door de grote hoeveelheid schadelijke stoffen die onder andere in onze voeding, cosmetica, schoonmaakmiddelen, medicijnen, water en lucht zitten krijgt ons lichaam het zwaar te verduren. Daarnaast komen er niet alleen uit de omgeving toxische stoffen vrij, ook tijdens de vertering zelf ontstaan stoffen die de lever moet omzetten om ze te kunnen uitscheiden. Denk hierbij aan eindproducten van het metabolisme, of toxines van darmbacteriën. Deze toxines worden ook wel endotoxines genoemd.

Toxische stoffen waar we dagelijks mee te maken hebben

Vrijwel iedereen komt dagelijks in aanraking met zware metalen, zonder het zelf te weten. Veel mensen weten wel dat er zware metalen in bijvoorbeeld verf, sigarettenrook en amalgaamvullingen zitten, maar realiseren zich niet dat ze dagelijks ook op heel veel andere manieren in aanraking kunnen komen met deze giftige stoffen. Zware metalen zitten namelijk ook in onder andere voedingsmiddelen, medicijnen, kookgerei, speelgoed, drinkwater… en zelfs in de lucht! Vergiftiging door zware metalen is misschien wel één van de grootste gevaren voor de gezondheid. Een metaalvergiftiging kan leiden tot allerlei ziektes en kwalen, waaronder neurologische aandoeningen en kanker, maar toch stellen we ons dagelijks bloot aan deze dodelijke stoffen en weten we vaak niet dat er eenvoudige manieren zijn waarmee je de blootstelling aan zware metalen zoveel mogelijk kunt beperken. Behalve zware metalen zijn er nog talloze andere toxische stoffen waar we vrijwel dagelijks mee in aanraking komen.

Hier kun je een overzicht vinden van de meest voorkomende toxische stoffen die een gevaar vormen voor onze gezondheid.

Wat doet dat in je lichaam?

Het natuurlijke reinigingsproces is niet berekend op de hoeveelheid schadelijke stoffen waar ons lichaam tegenwoordig aan wordt blootgesteld. Zodra de lever niet meer in staat is om de grote hoeveelheid schadelijke stoffen te verwerken zullen ze in de bloedbaan blijven zitten, waar ze schade kunnen veroorzaken. Vervolgens worden ze opgeslagen in onze organen en weefsels, en dan met name in de vetcellen, waar ze wel tientallen jaren kunnen blijven zitten. Dit opslaan in de vetcellen is een zelfbescherming mechanisme van het lichaam, waarmee voorkomen wordt dat de giftige stoffen opnieuw in de bloedbaan terecht komen.

En dat kan klachten veroorzaken…

Afhankelijk van de soorten gifstoffen die in het lichaam zijn opgeslagen kunnen we vervolgens allerlei verschillende chronische en degeneratieve aandoeningen krijgen (o.a. Tuma, 2007). Het te snel afvoeren van deze gifstoffen kan inderdaad schadelijk zijn voor je gezondheid, maar als je op een gezonde manier een detox doet en de methode volgt die wij aanbevelen zul je nauwelijks of geen last krijgen van detoxverschijnselen. Met een detox ondersteun je dus puur het natuurlijke reinigingsproces van het lichaam, zodat die beter in staat is de gifstoffen te verwijderen die in je bloedbaan, weefsels, organen en vetcellen zitten en een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid.

Detoxen: zo doe je dat!

Kortom, iedereen komt in aanraking met toxische stoffen, of we dit nou willen of niet. Pesticiden, uitlaatgassen in voedingsmiddelen. Meer dan ons lichaam kan hebben. Ondersteun en bescherm daarom je lichaam en start met het compleetste detox programma. Inclusief 7-daags detox plan, 30 detox recepten en kennis op basis van 30 wetenschappelijke artikelen. Je ontvangt een boek én het online programma. En… het is dus geen ingewikkeld programma, maar je helpt je lichaam een handje met wat kleine aanpassingen in jouw normale voedingspatroon en met behulp van Green Juice poeder van Superfoodies. Met een lepel Green Juice poeder in wat water of sap, heb jij begin van de dag al meteen een groot deel van de nodige voedingsstoffen in een keer binnen.