Dit gebeurt er in je darmen als je brood eet

Er zijn schattingen dat maar liefst 81% van de bevolking in meer of mindere mate aanleg heeft voor een gevoeligheid of intolerantie voor gluten omdat ze een permanente lichte belasting vormen voor je spijsverteringssysteem. Het gluteneiwit is voor de meeste mensen moeilijk verteerbaar en beschadigt het slijmvlies van de darmen. Wat gebeurt er precies in je darmen als je veel brood eet?

Het gluteneiwit zit in alle granen die tot de grassenfamilie behoren, zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Maar de mate waarin varieert en er zijn ook verschillende soorten gluteneiwitten. Vooral de gliadine-gluten zijn schadelijk (die zitten niet tot nauwelijks in haver, rijst en maïs, maar wel in tarwe en dus brood). Gliadine vergroot de productie van het eiwit zonuline, dat de doorlaatbaarheid van de darm vergroot waardoor stoffen via microscopisch kleine openingen in het lichaam terecht kunnen komen (Drago, 2006 en Catassi, 2013). Iets wat je niet wil omdat het allerlei vage klachten kan veroorzaken van buikpijn tot eczeem en vermoeidheid.

Was dit altijd al zo?

Op een aantal essentiële punten wijkt moderne voeding af van de traditionele voeding van onze voorouders. Hoewel elk oer voedingspatroon anders is door klimatologische en geografische verschillen waarmee onze voorouders te maken hadden, hadden die voedingsgewoonten één ding gemeen: ze waren vrij van granen en zuivel (afgezien van moedermelk gedurende de eerste levensjaren).

Omdat we granen nog maar enkele duizenden jaren eten, worden ze als een modern ‘westers’ voedingsmiddel beschouwd. Over de gluten in deze granen bestaat veel discussie. Het lijkt er sterk dat de hoeveelheid mensen met overgevoeligheid voor gluten, behalve dat het probleem recentelijk meer aandacht krijgt, de afgelopen decennia
ook werkelijk groter is geworden. Het is lastig om hier onderzoek naar te doen, aangezien het ‘vroeger’ met het nu moet worden vergeleken en dit de nodige problemen met zich meebrengt. Toch is één bijzonder onderzoek door Rubio-Tapia, gepubliceerd in 2009, hier heel goed in geslaagd.

In deze studie zijn goed bewaarde bloedmonsters uit 1950 van duizenden luchtmacht rekruten onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen gluten. Deze data zijn vergeleken met die van een groep mensen die in 2009 even oud waren als de genoemde rekruten in 1950. Uit dit onderzoek is geconcludeerd dat de hoeveelheid mensen met
coeliakie (dus de meest heftige vorm van glutenintolerantie) de afgelopen vijftig tot zestig jaar met meer dan een factor vier is toegenomen. Ook is het opvallend dat glutenintolerantie veel minder voorkomt op plaatsen waar minder gluten worden gegeten [Catassi, 2015]. Het grootste gedeelte van de mensen, ook degenen zonder coeliakie, krijgt een
lichamelijke reactie na het eten van glutenhoudende granen. Door de complexe structuur zijn gluten resistent voor volledige afbraak door spijsverteringsenzymen, waardoor ze door het immuunsysteem opgepikt kunnen worden. Klachten hoeven overigens niet per se in de darmen zelf tot uiting te komen. Omdat gluten een direct effect uitoefenen
op de barrièrefunctie van de epitheelcellen, kunnen zij eraan bijdragen dat pathogenen of onverteerde voedseldeeltjes gemakkelijk het lichaam binnenkomen.

Effect van gluten op het immuunsysteem

Daarnaast hebben glutenhoudende granen op diverse wijzen een direct effect op het immuunsysteem. Zo kunnen gluten eraan bijdragen dat immuuncellen ‘sneller rijpen’ en hierdoor verhoogd reactief worden. Dit verhoogt het risico op negatieve immuunreacties op gluten en andere antigenen (denk aan pollen, of voedselallergieën) [Nikulina et al. 1925-33]. Daarnaast leiden glutenhoudende granen ook tot een directe immuunrespons en tot het vrijkomen van ontstekingsstoffen. Bij het onderzoek waarin dit werd vastgesteld werd geen verschil gezien tussen cellen van mensen met en zonder coeliakie [Junker et al. 2012].

Glutenhoudende granen zijn sterk ingeweven in het moderne voedingspatroon. Ze zijn goedkoop, veelzijdig en kunnen vele monden voeden. De vraag is echter of we er ook werkelijk gezonder van worden. Omdat het grootste gedeelte van de westerse ziektes een ontstekingsoorsprong heeft, kan het vervangen van deze ontstekingsbevorderende granen een belangrijke eerste stap zijn naar verbetering van veelvoorkomende klachten.

Granen en voedingsmiddelen die gluten bevatten:

  • tarwe, gerst, rogge, spelt;
  • couscous, bulgur, griesmeel;
  • pasta’s als spaghetti en macaroni, brood, pizza’s en andere deegwaren;
  • muesli, paneermeel, bloem;
  • sauzen op basis van poeder, dranken van graan zoals bier, ontbijtdranken.

Voedingsmiddelen die altijd glutenvrij zijn:

  • boekweit, quinoa, gierst, amarant, tapiocameel, rijst, teff, mais, sorghum;
  • haver (maar let hierbij op, want hoewel haver van nature glutenvrij is, is het vaak
  • besmet met gluten doordat het in aanraking komt met glutenhoudende granen).
  • alle groente- en fruitsoorten;
  • alle noten, zaden, pitten en peulvruchten;
  • alle soorten vlees, vis, en eieren.

Waarom is brood zo verslavend?

Dit komt omdat er glutenine in zit, een eiwitcomponent dat zich bindt zich aan de leptinereceptoren, de receptoren van het hormoon dat onze verzadiging regelt. Hierdoor zijn we minder snel verzadigd en blijven we eten. Mensen die besluiten om te stoppen met brood eten zullen merken dat ze in eerste instantie te maken krijgen met extreme vermoeidheid, sufheid, prikkelbaarheid, somberheid en soms ook depressiviteit. Zodra deze ‘afkickverschijnselen’ zijn uitgewerkt krijgen ze vaak een beter humeur, minder stemmingswisselingen, een beter concentratievermogen en een diepere slaap. De verslavende werking van glutenine is de reden dat we onszelf vaak echte ‘broodeters’ noemen en doorlopend zin hebben in brood (Gupta et al., 1994).

Wil je jouw broodverslaving de baas worden, dan kun je het beste weinig of geen brood meer te eten en in plaats daarvan glutenvrije alternatieven te kiezen, zoals rijstcrackers, boekweitpannenkoeken, brood op basis van glutenvrije granen en/of zaden en noten (zoals boekweitmeel, amandelmeel, zonnebloempitten), quinoa, amarant, granenvrije ontbijtgranen, havermoutpap, chiazaad en hennepzaad.

Minder darmklachten en meer energie

Eet je veel brood en heb je ook regelmatig darmklachten? Kijk dan eens naar het Darmen Helen Programma. In 28 dagen werk je naar een optimale darmgezondheid, en daarmee je algehele gezondheid, energie en vitaliteit!
Het menuplan in dit programma is zo opgesteld dat er geen granen in worden gebruikt die gluten bevatten. Je hoeft hier bij het volgen van onze recepten dus geen rekening mee te houden, want dat hebben wij alvast voor je gedaan. Ga je minder brood eten? Dan kun je daarnaast ook een supplement kiezen die je ondersteunt bij het helen van je darmwand en een optimale darmgezondheid, zoals Glorious Gut van Superfoodies.

Referenties:

  • Gupta, R. B., et al. “Allelic variation in glutenin subunit and gliadin loci, Glu-1, Glu-3 and Gli-1, of common wheats. I. Its addictive and interaction effects on dough properties.” Journal of Cereal Science (1994) 19: 9-17.
  • Drago, S. Et al., Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines, Scandinavian Journal of Gastroenterology, 2006 Apr;41(4):408-19
  • Rubio-Tapia, A., et al., Increased prevalence and mortality in undiagnosed celiac disease. Gastroenterology, 2009. 137(1): p. 88-93.
  • Catassi, C., S. Gatti, and E. Lionetti, World Perspective and Celiac Disease Epidemiology. Digestive Diseases, 2015. 33(2): p. 141-146.
  • Catassi, C., et al., Non-Celiac Gluten Sensitivity: The New Frontier of Gluten Related Disorders.Nutrients, 2013. 5(10): p. 3839-3853.
  • Nikulina, M., et al., Wheat gluten causes dendritic cell maturation and chemokine secretion. J Immunol,173(3): p. 1925-33.
  • Junker, Y., et al., Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of toll-likereceptor 4. The Journal of Experimental Medicine, 2012. 209(13): p. 2395-2408.
KLAAR IN 30 SECONDEN

ENERGIE BOOST

Vitamine B12 is het geheim achter onze natuurlijke energie en focus. Maar wist je dat 30% van de Nederlanders een tekort aan B12 heeft? Hierdoor kampen ontelbaar veel mensen met een gebrek aan focus en energie.

Niet gek, want vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten en is lastig op te nemen voor ons lichaam.

Dankzij de hoge dosis vitamine B12 in Green Juice wordt je natuurlijk energie geactiveerd voor:

  • Langdurige energie, zonder crash
  • Verbeterde concentratie
  • Verminderde vermoeidheid
KLAAR IN 30 SECONDEN

GEZONDE DARMFLORA

Green Juice bevat 8-stammen probiotica die essentieel zijn voor een gezonde darmflora. Deze goede bacteriën hebben een wetenschappelijk bewezen, positief effect op:

  • Een opgeblazen gevoel
  • Gasvorming
  • Spijsvertering
  • Slaap
  • Huid

Normaal kost een probiotica supplement al zo’n €1.40 per dag. Bespaar tijd, geld en moeite met deze gezonde alles-in-één mix.

 
Green Juice
Probiotica supplement
Prijs per portie
€0,79
€1,40
Ondersteunt je darmgezondheid
Hele dag energie zonder crash
Vitamines en mineralen
Alles in 1 oplossing
Zonder kunstmatige stoffen
KLAAR IN 30 SECONDEN

DAGELIJKSE VOEDINGSSTOFFEN

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid eet 98% van de Nederlanders niet genoeg groenten en fruit.

Het is niet jouw schuld. Drukke schema’s, gebrek aan inspiratie en de hoge kosten van gezonde voeding zijn allemaal redenen waarom we niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.

Green Juice bevat een groot deel van je dagelijkse behoeften in één drankje, dankzij de unieke biologische mix van 30 groenten, fruit en superfoods. Start je dag vol vertrouwen en gezondheid met een glas Green Juice op een nuchtere maag.

Microvoedingsstof
Hoeveelheid in 140g Green Juice
Evenveel als in
Vitamin B12
3,1 mcg
4 Eieren
Vitamine C
798 mg
532 gr Spruitjes
Vitamine K
458 mcg
116 gr Spinazie
Calcium
1078 mg
743 gr Volle yoghurt
Chroom
176,5 mg
400 gr Broccoli
IJzer
30,8 mg
385 gr Pompoenzaden
Kalium
3710 mg
9275 gr Boerenkool
Mangaan
4,2 mcg
420 gr Zoete aardappel
Magnesium
78,4 mg
88 gr Extra pure chocolade
READY IN 30 SECONDS

Energy boost

Vitamin B12 is the secret behind our natural energy and focus. But did you know that 30% of people in the Netherlands have a B12 deficiency? This leaves countless individuals struggling with a lack of focus and energy.

It’s not surprising, as Vitamin B12 is only found in animal products and is difficult for our bodies to absorb.

Thanks to the high dose of Vitamin B12 in Green Juice, your natural energy is activated for:

  • Long-lasting energy without the crash
  • Improved concentration
  • Reduced fatigue
READY IN 30 SECONDS

HEALTHY GUT MICROBIOME

Green Juice contains 8 strains of probiotics essential for a healthy gut flora. These beneficial bacteria have scientifically proven positive effects on:

  • Bloating
  • Gas
  • Digestion
  • Sleep
  • Skin
  • Weight

Normally, a probiotic supplement costs around €1.40 per day. Save time, money, and effort with this healthy all-in-one mix.

 
Green Juice
Probiotica Supplement
Cost per serving
€0,79
€1,40
supports gut health
all day energy without crash
Vitamins and minerals
all-in-one solution
Without artificial substances
READY IN 30 SECONDS

DAILY NUTRIENTS

According to the Ministry of Health, 98% of people in the Netherlands don’t eat enough fruits and vegetables.

But it’s not your fault. Busy schedules, lack of inspiration, and the high cost of healthy food are all reasons we don’t get enough nutrients.

Green Juice provides a significant portion of your daily needs in one drink, thanks to the unique organic blend of 30 vegetables, fruits, and superfoods. Start your day with confidence and health with a glass of Green Juice on an empty stomach.

Microvoedingsstof
Hoeveelheid in 140g Green Juice
Evenveel als in
Vitamin B12
3,1 mcg
4 eggs
Vitamine C
798 mg
532 gr Brussels sprouts
Vitamine K
458 mcg
116 gr Spinach
Calcium
1078 mg
743 gr Full yoghurt
Chroom
176,5 mg
400 gr Broccoli
IJzer
30,8 mg
385 gr Pumpkin seeds
Kalium
3710 mg
9275 gr Kale
Mangaan
4,2 mcg
420 gr Sweet potato
Magnesium
78,4 mg
88 gr Extra dark chocolate

Meld je nu aan voor de early acces tot vroege Black Friday