Ontdek waarom 90% van de Nederlanders* een (ernstig) tekort aan Omega 3 vetten hebben, wat de gevolgen daarvan zijn voor hun gezondheid, en hoe je vanaf vandaag kunt zorgen voor optimale omega 3 niveau’s
Tevens: welk omega 3 voedingssupplement de juiste is en hoe je aanzienlijk op je supplemenkosten kunt besparen 
Waarom je iedere dag een omega 3 supplement zou moeten nemen - 50% van de mensen heeft bewezen een tekort (naar schatting 90%)
Door: Jesse van der Velde

Onderwerp: Ons wetenschappelijk onderzoek naar de status van omega 3 inname in Nederland

In Nederland zijn we al snel geneigd te denken dat we geen voedingssupplementen nodig hebben. “Als je gezond eet, dan kan je het allemaal uit je voeding halen”, is een aanname die veel mensen doen.  

Ze kunnen er echter niet verder naast zitten.

Je zou namelijk om voldoende omega 3 uit je voeding te halen tot wel zo’n 1 kilo vette vis per dag moeten eten (dat ligt ik zo direct toe)! Praktisch onhaalbaar.
Jesse van der Velde
Voldoende omega 3 uit je voeding alleen halen is zo goed als onmogelijk.
Het Voedingscentrum speelt een stevige rol in die grote misvatting die leeft in Nederland. Zij adviseren namelijk om 2 keer per week vette vis te eten en stellen dat je daar voldoende omega 3 uit zou moeten kunnen halen.  

Een portie vette vis (100 gram) levert ons echter gemiddeld 200 mg EPA en DHA op, dit zijn de specifieke omega 3 vetten waarom vette vis wordt aanbevolen om te eten. Bij 2 porties per week, is dat dus een inname van zo’n 400 mg EPA en DHA per week.

Volgens verschillende gerenommeerde onderzoeken van o.a. Simopoulos et al. en Hibbeln is dat echter veel te weinig.
Vette vis (zoals zalm) is een natuurlijke bron van omega 3
Deze wetenschappers stellen dat we gemiddeld tussen de 750 en 2000 mg per dag binnen zouden moeten krijgen, voor voldoende omega 3.

Wanneer we dus naar het voedingscentrum luisteren, krijgen we zo’n 400 mg EPA en DHA (omega 3 vetten) binnen per week. Terwijl dit minimaal zo’n 5250 mg (5,2 gram) tot 14.000 mg (14 gram) per week zou moeten zijn.

We krijgen dus 10 keer te weinig omega 3 vetten binnen!
Het uitgangspunt voor je dagelijkse hoeveelheid omega 3 is tussen de 750 mg en 2000 mg (2 gram) per dag, bij omega 3 uit vette vis of visolie.  

Wanneer je kiest voor krill olie, mag dat minder zijn.  

Omdat krill olie tot 2,5 keer effectiever wordt opgenomen, hoef je slechts 300 – 800 mg omega 3 uit krill olie binnen te krijgen per dag. 
Bovenstaande stelt dat we zo’n 10 keer te weinig omega 3 binnen krijgen.  

Die conclusie trekken we ook als we op basis van hoeveel omega 6 we eten, kijken naar hoeveel omega 3 we binnen zouden moeten krijgen. Want de Omega 3:Omega 6 verhouding in je voeding, is belangrijk.   

Omega 9 hoort aan de zijde van Omega 6. Dus het is een balans tussen enerzijds Omega 3 en anderzijds Omega 6 en Omega 9, waar we het over hebben.  

Hoe meer Omega 6 en 9 we binnen krijgen, hoe meer Omega 3 we binnen zouden moeten krijgen. Het gaat om het balans tussen die vetten.
We krijgen 10 keer te weinig omega 3 vetten binnen!
Waarom we teveel omega 6 en omega 9 vetten binnen krijgen en we dit met omega 3 zouden moeten balanceren
Omega 6 vetten (en omega 9 vetten) krijgen we gemakkelijk binnen: uit noten, zaden, olijfolie, avocado en talloze andere levensmiddelen. Altijd wanneer er op een etiket “plantaardige vetten” vermeld staat, hebben we het over omega 6 en omega 9 vetten.  

Omega 3 krijgen we alleen binnen uit vette vis, algen of een omega 3 supplement. En in hele kleine mate uit Chia zaden en Lijnzaad.  

De verhouding zou idealiter 1:1 moeten zijn. Evenveel omega 3 in ons voedingspatroon, als omega 6 en omega 9. Dat is in de praktijk echter zeer lastig (en daarom bevelen steeds meer holistische artsen omega 3 supplementen aan).

Doel:
  • ​Meer omega 3
  •  Minder omega 6 en omega 9
Omega 3 supplement
Volgens de meest recente voedselconsumptiepeiling van 2012-2014 consumeren Nederlanders dagelijks 0,09 energieprocent EPA en DHA vetzuren in plaats van de 0,9 energieprocent die nodig is voor een juiste balans tussen omega-3 en -6 in het lichaam.   

Dat betekent dat ook volgens die analyse, de meeste mensen grofweg 10 keer meer omega 3 uit hun voeding zouden moeten halen dan ze nu doen, om een juiste omega 3 / 6 verhouding binnen te krijgen, voor het huidige westerse (Nederlandse) voedingspatroon.  

Dat is simpelweg zo goed als onmogelijk, zoals ik je eerder beschreef (denk aan de 1 kilo vette vis per dag!).  

Daar komt nog bij dat volgens diezelfde voedselconsumptiepeiling van 2012-2014, slechts een derde van de Nederlanders 1x per week vis eet (en dat is niet eens per definitie vette vis).

Eén keer per week. In plaats van de aanbevolen 2 keer per week. En dat was al tien keer te weinig omega 3.

Op basis van al deze gegevens schatten wij in dat in ieder geval 90% van de Nederlanders niet voldoende omega 3 binnenkrijgt met zijn of haar huidige voedingspatroon (*).  

In mijn ogen, is daarom het nemen van een omega 3 supplement één van de belangrijkere dingen om te doen. 
Waarom omega 3 zo belangrijk is
Naar de gezondheidsvoordelen van omega 3 zijn letterlijk duizenden studies gedaan.

Wanneer je zoekt op Pubmed, de grootste medische database ter wereld, dan vind je letterlijk +26.000 resultaten wanneer je zoekt op “omega 3”.
De Europese Unie staat echter een beperkte hoeveelheid claims toe, die gemaakt mogen worden over omega 3. Deze zijn:  
  • ​ALA draagt bij aan het behoud van normale cholesterol niveau’s
  • ​DHA tijdens zwangerschap draagt bij aan de normale ontwikkeling van hersenen van de foetus en baby’s die borstvoeding krijgen
  • ​DHA draagt bij aan de normale ontwikkeling van de ogen van de foetus en van baby’s die borstvoeding krijgen
  • ​EPA en DHA dragen bij aan normale functie van het hart
We raden echter sterk aan, om te googlen naar “omega 3 voordelen”, en om zelf te onderzoeken wat omega 3 nog meer voor je zou kunnen doen.
ALA draagt bij aan het behoud van normale cholesterol niveau’s
Waarom je nooit visolie moet kiezen
Wanneer je gaat kiezen voor een omega 3 supplement dan kan je in grote lijnen kiezen voor 2 varianten: visolie, of krill olie.

Zo’n 10 jaar geleden verkochten wij primair visolie, toen krill olie nog niet zo’n gangbaar alternatief was. Daar zijn we echter mee gestopt, en we zijn overgegaan naar krill olie. Voor een aantal goede redenen.

De oceaan is tegenwoordig sterk vervuild geraakt door onze eigen manier van leven. Er komen allerlei zware metalen en restanten van plasticafval (PCB’s) voor in de natuurlijke leefomgeving van de vis die wij eten en waar visolie van gemaakt wordt. Hierdoor raakt visolie vervuild met zware metalen en PCB’s omdat de vis deze gifstoffen opslaat in zijn vetweefsel. PCB’s die wij met de voeding binnen krijgen kunnen het risico op kanker verhogen en de vruchtbaarheid beïnvloeden. (8)
Er komen allerlei zware metalen en restanten van plasticafval (PCB’s) voor in de oceaan. Deze PCB’s zitten in visolie, en niet in krill olie.
Deze PCB’s zitten in visolie, en niet in krill olie.

Daarnaast ken je misschien wel dat je van visolie vervelende oprispingen kunt krijgen, en een vieze nasmaak.

Visolie heeft vaak een vervelende nasmaak en bederft snel doordat er een natuurlijk oxidatieproces van de olie plaatsvindt. Oxidatie is een proces dat plaatsvindt wanneer de olie in contact komt met zuurstof. Door oxidatie ontstaan schadelijke stoffen die kunnen leiden tot een grotere kans op atherosclerose en trombose. Hierdoor wordt juist het tegenovergestelde bereikt van het beoogde effect van de visolie. (9, 20)

Tot slot is de winning van visolie slechter voor het milieu, dan de winning van krill. 
Alle nadelen van normale visolie, zijn juist de voordelen van krill olie
Krill olie is gemaakt van krill, een garnaalachtig zeediertje dat onderaan de voedselketen staat en daardoor niet vervuild is met zware metalen en PCB’s.

Uitputting van de visvoorraad in de zee wordt door krill olie niet verder belast. Krill kan worden gevonden in een zeer grote biomassa, het is rijkelijk beschikbaar en winning belast het milieu nauwelijks.

En wat de oxidatie betreft, dat bij visolie gebeurt:

Krillolie bevat astaxanthine, een antioxidant die er voor zorgt dat de olie niet oxideert en daarom niet ranzig wordt en naar vis gaat ruiken en smaken, zoals visolie. 

Astaxanthine wordt door veel mensen ook apart als supplement geslikt, omdat het een antioxidant is. Dit bijkomstige voordeel heb je bij het gebruik van krill.
Krill, een garnaalachtig zeediertje dat onderaan de voedselketen staat en daardoor niet vervuild is met zware metalen en PCB’s.
Hoeveel krill zou ik dagelijks moeten nemen?
Volgens onderzoek is de ratio omega 3:6 1:4 tot 1:1 optimaal. De hoeveelheid omega 3 die nodig is om dit te bereiken hangt dus ook af van het overige voedingspatroon. (4)  

Met een gemiddeld westers voedingspatroon ligt de behoefte aan omega 3 (in de vorm van EPA en DHA) tussen de 750 mg en 2 g per dag. Dit komt overeen met 300-800 mg EPA en DHA uit krill olie, deze hoeveelheid haal je uit 2-6 capsules.  

Je neemt 2 capsules per dag als je voedingspatroon goed is, en er weinig slechte vetten en vetten uit omega 6 en omega 9 in je voeding zitten.

Eet je meer slechte vetten, dan moet het meer zijn.
Wanneer je bij ons krill olie bestelt, dan adviseren we je over je gehele voedingspatroon en het in balans brengen van je omega 3:6 verhouding.  
Wanneer je bij ons krill olie bestelt, dan adviseren we je over je gehele voedingspatroon en het in balans brengen van je omega 3:6 verhouding.  

Tijdens zwangerschap en tijdens lactatieperiode hebben vrouwen een verhoogde behoefte van 100-300 mg DHA. Dit komt overeen met 1 extra capsule per dag. (10, 22)
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
Onze krill olie is 2,5x beter opneembaar. Neem 40% minder en bereik hetzelfde effect
De EPA en DHA in krill olie zijn verbonden aan fosfolipiden, dit zijn natuurlijke bouwstenen van de celwanden in ons lichaam. Door de verbinding van EPA en DHA aan deze fosfolipiden, wordt de krill olie 2,5 keer beter opgenomen in het lichaam dan normale visolie. Je hebt hier dus minder van nodig om in je dagelijkse behoefte te voorzien. (11)

Krill olie is gemaakt van krill, een garnaalachtig zeediertje dat onderaan de voedselketen staat en daardoor niet vervuild is met zware metalen en PCB’s.

Uitputting van de visvoorraad in de zee wordt hiermee niet verder belast.

Krillolie bevat astaxanthine, een antioxidant die er voor zorgt dat de olie niet oxideert en daarom niet ranzig wordt en naar vis gaat ruiken en smaken, zoals visolie. 
LET OP: OP = OP
Je goed voelen is nooit zo gemakkelijk - en voordelig - geweest.
Klik op het product dat het beste bij je past en rond direct je bestelling af.
Je hebt het morgen in huis.
BESTE AANBIEDING
83% van de mensen kiest deze optie! 
6 doosjes - €65,-
GRATIS verzending
€0,36 per portie
51% korting
6 doosjes

In totaal 180 softgels

Prijs: €65,-

(€10,80 per doosje)
51% korting
Gratis verzending
4 doosjes - €53,99
Inclusief verzendkosten
€0,45 per portie
38% korting
4 doosjes

In totaal 120 softgels

Prijs: €53,99

(€13,50 per doosje)
38% korting
1 doosje - €21,99
Inclusief verzendkosten
€0,73 per portie
Geen korting
1 doosje

In totaal 30 softgels

Prijs: €21,99

(€21,99 per doosje)
Geen korting
Bronnen
1. Arterburn LM et al. Distribution, interconversion, and dose response of n-3 fatty acids in humans. Am J Clin Nutr. 2006;83(6S):1467S-1476S

2. Hibbeln JR et al. Healthy intakes of n-3 and n-6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. Am J Clin Nutr. 2006;83(6Sl):1483S-1493S

3. RIVM, Voedselconsumptie in 2012-2014 vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015

4. Artemis P. Simopoulos The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases

5. de Batlle J, Sauleda J, Balcells E et al. PAC-COPD Study Group. Association between Ω3 and Ω6 fatty acid intakes and serum inflammatory markers in COPD. J Nutr Biochem. 2012;23(7):817-21

6.Maki KC, Palacios OM, Bell M et al. Use of supplemental long-chain omega-3 fatty acids and risk for cardiac death: An updated meta-analysis and review of research gaps. J Clin Lipidiol. 2017 Sep - Oct; 11(5):1152-1160 Epub 2017 Aug

7. Antalis CJ et al. Omega-3 fatty acid status in attention-defi cit/hyperactivity disorder. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006;Sep 7

8. Giovanni M. Turchini,Wing-Keong Ng,Douglas Redford Tocher, Fish Oil Replacement and Alternative Lipid Sources in Aquaculture Feeds, pp 1-18

9. Kaitaranta, J.K. Control of lipid oxidation in fish oil with various antioxidative compounds J Am Oil Chem Soc (1992) 69: 810.

10. Akabas SR et al. Summary of a workshop on n-3 fatty acids: current status of recommendations and future directions. Am J Clin Nutr. 2006;83(6SI):1536S-1538S

11. Klinisch Rapport nr. BTS 275/07, 16 februari 2009, Esslingen, Duitsland

12. Deutsch, Luisa. “Evaluation of the effect of Neptune Krill Oil on chronic inflammation and arthritic symptoms.” Journal of the American college of nutrition 26.1 (2007): 39-48.

13. Sampalis, Fotini, et al. “Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil™ on the management of premenstrual syndrome and dysmenorrhea.” Alternative medicine review 8.2 (2003): 171-179.

14. National Institutes of Health, Factsheet Omega 3 https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/#h5

15. Gezonde viswinkel, MSC sockey zalmhaas met vel https://www.gezondeviswinkel.nl/wilde-msc-sockeye-zalm-haas.html

16. Simopoulos AP et al.. Workshop on the essentiality of and recommended dietary intakes for omega-6 and omega-3 fatty acids. J Am Coll Nutr. 1999;18(5):487-9

17. Mori TA. Omega-3 fatty acids and hypertension in humans. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2006;33(9):842-6.

18. McGeer PL et al. Inflammation, anti inflammatory agents and Alzheimer disease: The last 12 years. J Alzheimers Dis. 2006;9(3S):271-6

19. Johnson EJ et al. Potential role of dietary n-3 fatty acids in the prevention of dementia and macular degeneration. Am J Clin Nutr. 2006;83(6Sl):1494S-1498S.
Godwin et al. Lipid Peroxidation of fish oils. Indian Journal of Clinical Biochemistry, 2006, 21 (1) 202-204

20. Milieu centraal Vis, schaal- en schelpdieren https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/vis/
21. Guesnet P, Alessandri JM. Docosahexaenoic acid (DHA) and the developing central nervous system (CNS) - implications for dietary recommendations. Biochimie 2011;93:7-12

22. Bunea, Ruxandra, Khassan El Farrah, and Luisa Deutsch. “Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil on the clinical course of hyperlipidemia.” Altern Med Rev 9.4 (2004): 420-428.

23. Peet, Malcolm, and Caroline Stokes. Omega-3 fatty acids in the treatment of psychiatric disorders. Drugs 65.8 (2005): 1051-1059

24. Hansen, Anita L., et al. Fish consumption, sleep, daily functioning, and heart rate variability. Journal of clinical sleep medicine: JCSM: official publication of the American Academy of Sleep Medicine 10.5 (2014): 567 
LET OP: OP = OP
Je goed voelen is nooit zo gemakkelijk - en voordelig - geweest.
Klik op het product dat het beste bij je past en rond direct je bestelling af.
Je hebt het morgen in huis.
BESTE AANBIEDING
83% van de mensen kiest deze optie! 
6 doosjes - €65,-
GRATIS verzending
€0,36 per portie
51% korting
6 doosjes

In totaal 180 softgels

Prijs: €65,-

(€10,80 per doosje)
51% korting
Gratis verzending
4 doosjes - €53,99
Inclusief verzendkosten
€0,45 per portie
38% korting
4 doosjes

In totaal 120 softgels

Prijs: €53,99

(€13,50 per doosje)
38% korting
1 doosje - €21,99
Inclusief verzendkosten
€0,73 per portie
Geen korting
1 doosje

In totaal 30 softgels

Prijs: €21,99

(€21,99 per doosje)
Geen korting
Onze Belofte
Bij Superfoodies.nl scoren we gemiddeld een 8.8 over meer dan 5392 beoordelingen. Voor een reden. Wij houden van onze klanten. 97% van onze klanten beveelt ons aan.
Heeft u vragen? Wij staan u graag te woord:
Tel :+31(0)204360230

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 09:00 - 18:00 
Superfoods B.V. Kanaalweg 26, 1121 DR Landsmeer +31(0)207009857
KvK: 54552958 BTW: NL.851348749.B01