Heb jij deze problemen in je darmen? (veel mensen hebben dit zonder het te weten)


Misschien heb jij al lange tijd darmproblemen, maar ben je deze klachten onbewust ‘normaal’ gaan vinden. Darmproblemen zijn vervelend, maar kunnen ook leiden tot andere gezondheidsklachten. Denk aan huidproblemen, vermoeidheid, niet helder zijn in je hoofd, buikpijn en meer. Vaak weten we niet dat deze klachten zijn ontstaan door een disbalans in de darmen. Hoe je afwijkingen kunt herkennen en oplossen lees je in dit artikel. Zodat je toe kunt werken naar een optimale darmgezondheid en daarmee een betere algehele gezondheid en meer energie en vitaliteit.

Leren leven met darmklachten? Het hoeft niet!

Heb je regelmatig last van oprispingen, maagzuur, misselijkheid na het eten of een opgeblazen buik? Zit je na het eten lange tijd vol of moet je juist gelijk na het eten naar het toilet omdat je darmen zich willen ledigen? Weet dat je hierin niet alleen bent. Meer dan 25% van de Nederlanders geeft aan regelmatig matig tot ernstige darmklachten te ervaren. 3,7 miljoen mensen zijn bekend bij de huisarts met deze klachten[1]. Velen van hen krijgen, misschien wel net als jij, de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom. Omdat de zorg daar vaak ophoudt, blijven miljoenen mensen rondlopen met deze klachten. En dat is niet nodig. Hieronder drie van de grotere oorzaken van prikkelbare darm klachten op een rij.

1. Energietekort: slechte vertering

Maagzuurremmers worden vaak ingezet bij uiteenlopende maag-darmklachten. Ruim twee en een half miljoen mensen gebruiken ze dagelijks. Ze zijn ook wel bekend als protonpompremmers[2]. Vaak op voorschrift van de huisarts, maar ook gewoon te krijgen bij de drogist. Het gebruik van maagzuurremmers heeft echter wel gevolgen voor je gezondheid. Je maagzuur is als het vlammetje dat je nodig hebt om het fornuis aan te steken. De kickstart van je vertering, die alle verdere processen in je darmenstelsel als een kettingreactie stimuleert. Zonder voldoende maagzuur worden energie, vitamines en mineralen minder goed opgenomen[3]. Geen wonder dus, dat je klachten kunt krijgen als je je de productie van maagzuur remt. Denk hierbij aan energietekort, broze nagels, botontkalking en een slechte huid.

Wat zou je dan wel moeten doen als je last hebt van oprispingen, buik- en maagpijn? In de meeste gevallen is het zuurbranden een gevolg van een energietekort. Merk je dat jouw symptomen sterker zijn als je druk bent of stress ervaart? Dat betekent dat je stress systeem goed in staat is om te reageren op extern gevaar. Organen die je nodig hebt om extern gevaar het hoofd te bieden krijgen nu voorrang om energie te gebruiken. Het enige probleem is dat ons stress-systeem niet alleen door direct en acuut gevaar wordt geactiveerd, maar dat we alleen al met de gedachten aan werk, onbetaalde rekeningen, ruzies of prestatiedruk invloed uitoefenen op onze chemische instellingen. We kunnen daardoor (onbewust) chronisch in overlevingsstand staan zonder daadwerkelijk in levensgevaar te zijn. Je spijsvertering is geen overlevings-systeem waardoor het met langdurige stress effect heeft op maagzuur en het verminderen van spijsverteringssappen.

Dat kan zorgen voor slechte vertering van het voedsel, gisting, krampen, rommelende darmen, plakkende ontlasting en zuurbranden. Blijft je ontlasting drijven? Dan betekent dat vetten en vetoplosbare vitamines niet volledig in je lichaam terecht komen en je tekorten kunt ontwikkelen. Je huid, hersenen, ogen, ruggenmerg en immuunsysteem zijn sterk afhankelijk van deze voedingsstoffen. Als zij al energie krijgen om te mogen herstellen, ontbreken de bouw en hulpstoffen ervoor.

Stress maakt je moe, en dus niet alleen omdat de stress reactie zelf energie kost. Je kunt je energie vaak ook minder goed opnemen. Herken jij de bovenstaande symptomen? Ga dan aan de slag met je darmgezondheid om grotere problemen te voorkomen. Misschien is ons Darmen Helen programma iets voor jou. Dit traject van 28 dagen helpt je naar een optimale darmgezondheid.

2. Lange doorlooptijd: constipatie

Een van de tegenovergestelde problemen van de rommelende darmen en de spontane lediging is constipatie. Hoe vaak per week kun jij naar het toilet voor een grote boodschap? De gemiddelde transitietijd, de tijd die het inneemt voordat voedsel je hele maag-darmkanaal is gepasseerd, is voor mannen iets minder dan 24 uur en voor vrouwen iets meer dan 24 uur. Dat zou betekenen dat mannen elke dag, en vrouwen minimaal elke 1,5 dag ontlasting hebben.

De praktijk wijst uit dat dit bij lang niet iedereen het geval is. Voor veel mensen is het normaal als zij maar eens per 3 dagen of zelfs per week naar het toilet kunnen voor een grote boodschap. De transitietijd is zo laag, dat bacteriën veel verder gaan met fermenteren dan de bedoeling is. Het gevolg is dat er gifstoffen kunnen ontstaan die je moe maken, hormonen of je immuunsysteem in de war schoppen of veel erger nog, leiden tot ziekte.

Een belangrijke prioriteit van gezonde darmen is het optimaliseren van de transitietijd van de darmen. Is die transitie niet optimaal, dan kan bacterie overgroei in de dunne darm ontstaan[4]. Constipatie kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld wanneer je iets eet waar je eigenlijk niet goed tegen kunt. Of het eten van te veel zetmeel, of gewoon te vaak op een dag eten. Er is niet één oplossing voor, maar vraagt om een persoonlijke aanpak. In het Darmen Helen programma gaan we hier dieper op in.

3. Te veel bacteriën op de verkeerde plaats: SIBO

Nog een veelvoorkomend probleem dat niet onopgemerkt voorbij gaat, maar vaak wel wordt genegeerd is de SIBO: de small intestinal bacterial overgrowth. Bij tot wel 78% van de mensen met Prikkelbare Darm Syndroom, lijken klachten (mede) te kunnen worden toegeschreven aan de SIBO[5]. Hoe dat komt leggen we hieronder uit.

In je darmen horen bacteriën thuis. Je hebt in je darmen zelfs meer bacteriën dan cellen waaruit je lichaam bestaat. Deze bacteriën zijn van levensbelang voor ons en zorgen dat we het beste uit ons voedsel kunnen halen. Bij een SIBO is het evenwicht tussen verschillende bacteriestammen en de dichtheid van die bacteriën op verschillende plekken veranderd waardoor ze darmproblemen en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. 

Bijvoorbeeld bij een SIBO waarbij te veel bacteriën in de dunne darm zitten. Een plek waar de dichtheid van bacteriën laag zou horen te zijn. Deze bacteriën gaan vrijwel direct na het eten van je maaltijd aan de gang met fermenteren. Ze maken gassen en toxines die een negatieve invloed hebben op je darmwerking, je stemming kunnen beïnvloeden of er voor zorgen dat je na het eten bijna in slaap valt.  De oorzaak van een SIBO kan liggen in bepaalde voedselgewoontes, stress, constipatie of medicijngebruik.

Wil je het oplossen, dan is natuurlijk het opsporen van jouw onderliggende oorzaak de eerste stap. Met aanpassingen van je voeding, eetstijl en wellicht ondersteunende suppletie kun je vervolgens gericht werken aan het verminderen van de symptomen of zelfs oplossen van het probleem. Bijvoorbeeld met het Glorious Gut supplement van Superfoodies. Dit supplement is speciaal ontwikkeld met als doel de darmgezondheid via verschillende wegen te herstellen. Het bestaat uit een diversiteit van ingrediënten die de gezondheid van de darm op verschillende gebieden aanpakken en helpen verbeteren.

Samengevat


De bovenstaande drie problemen zijn veelvoorkomende oorzaken van talloze darmklachten waarmee duizenden mensen dagelijks lopen. Met slimme voeding aanpassingen en eet-tips kun je jouw symptomen verminderen en uiteindelijk werken aan het herstel van jouw darmgezondheid. Wil je weten hoe? In het Darmen Helen programma bieden we je een totaalaanpak om vele onderliggende oorzaken te ondervangen en je darmen en darmflora te herstellen.


Referenties:

[1] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/maag-darm-en-leveraandoeningen/prevalentie#node-aantal-personen-met-mdl-aandoening-bekend-bij-huisarts

[2] https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2021/omeprazol-en-pantoprazol-tellen-meeste-gebruikers

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110863/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25319735/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5347643/