Top 3 voeding voor je immuunsysteem

Top 3 voeding voor je immuunsysteem

Een goedwerkend immuunsysteem is niet vanzelfsprekend. Een aantal factoren hebben we geen invloed op. Zoals bacteriën, uitlaatgassen en chemische stoffen. Waar we wel invloed op hebben is wat we in onze mond stoppen. En gelukkig zijn we zo in staat met een aantal voedingsmiddelen een wereld van verschil te maken. Zodat jouw immuunsysteem zich straks weer kan wapenen tegen ziektemakers. Dit is de ultieme top 3 voeding voor je immuunsysteem.

#1 Ashwagandha

Ashwagandha, ook bekend als Indiase ginseng, winterkers of withania somnifera, is een plant waarvan een heel bijzonder poeder wordt gemaakt. In de Ayurveda wordt het al eeuwenlang gebruikt maar ook elders is bekend wat de wortels van deze plant voor je gezondheid kunnen doen. Volgens de Ayurveda kan ashwagandha ingezet worden als verjongingsmiddel en werkt het levensverlengend. Verder zou het werken tegen uitputting, slapeloosheid, huidproblemen en allerlei verouderingskwalen. De bijzondere plant werkt versterkend voor lichaam en geest.

Deze voordelen worden toegeschreven aan de werkzame stoffen in ashwagandha:

  • Het remmen van ontstekingen
  • Oxidatie tegengaan
  • Moduleren van het immuunsysteem
  • Stimulerend of remmend effect, afhankelijk van de behoefte
  • Antibacterieel, antischimmel, antiviraal en antitumor
  • Lever beschermend
  • Bevordering van een rustige bloedsuikerspiegel

Dat ashwagandha zo breed inzetbaar is, komt doordat het in staat is oxidatieve stress te verlagen en bijgevolg celschade te verminderen.

Klinische resultaten van ashwagandha

Er is al veel onderzoek gedaan naar ashwagandha. We delen drie baanbrekende resultaten met je.

1. In een recente review, waarbij 30 klinische en 39 preklinische studies naar de effecten ervan onder de loep zijn genomen, laat ashwagandha zien effectief te zijn bij het verminderen van tal van ziekten. Zoals een vertraagde schildklier, schizofrenie, chronische stress of angstklachten, slapeloosheid, cognitieve verbetering, obsessief-compulsieve stoornissen, reumatoïde artritis, diabetes type 2 en mannelijke en vrouwelijke onvruchtbaarheid. Meer in het algemeen bleek het de kwaliteit van leven te verbeteren en vermoeidheid te verminderen bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergingen.1

2. Er vond een studie plaats met 60 mannen en vrouwen. Zij leden aan een zeer hoog stressniveau en ondergingen een behandeling die gedurende een periode van twee maanden bestond uit tweemaal daags 125 mg of 300 mg ashwagandha, of een placebo. Aan het einde werd duidelijk dat, ten opzichte van de placebogroep, de cortisolniveaus bij de ashwagandhagroep significant lager waren. Ook ervoeren proefpersonen bij gebruik van ashwagandha een duidelijk waarneembare verbetering van de slaapkwaliteit.2

3. In een andere studie kregen patiënten met stress en overgewicht tweemaal daags 300 mg ashwagandha. Hierbij trad verbetering op in hoe zij geluk, welzijn en optimisme ervoeren. Bovendien was het cortisolniveau na twee maanden met ruim 22 procent afgenomen. Ook was er sprake van afname als het ging om emotioneel en ongecontroleerd eten, BMI en gewicht.3

Hoe gebruik je ashwagandha?

Neem een supplement met ashwagandha. Deze zijn verkrijgbaar in capsules maar ook als losse poeder. Het poeder kun je bijvoorbeeld toevoegen aan je smoothie, sap of een glas warme plantaardige melk.

#2 Acerola, hoge bron van vitamine C

Acerola, ook wel Malpighia emarginata, West-Indische acerola kers of barbadoskers, is een kers die vooral in Brazilië groeit. Acerola heeft haar populariteit te danken aan het zeer hoge vitamine C gehalte en wordt dan ook steeds vaker verwerkt als natuurlijk vitamine C supplement. De werking van vitamine C in het immuunsysteem is zeer veelzijdig. Zo heeft vitamine C een antioxidatieve werking waardoor de weerbaarheid van de huid vergroot. Maar ook helpt het bij de vorming van collageen waardoor de fysieke weerbaarheid tegen ziekteverwekkers mede in stand kan worden gehouden.

Vitamine C uit acerola vs. reguliere vitamine C supplementen

Reguliere, of goedkopere, vitamine supplementen zijn veelal van synthetische oorsprong. Dit betekent dat ze in een laboratorium vervaardigd zijn. Vitamine C uit acerola komt rechtstreeks uit de natuur. Het grootste verschil zit ‘m in opneembaarheid. Natuurlijke vitamines zijn beter opneembaar en daardoor veel waardevoller voor onze gezondheid.

Enkele voordelen van vitamine C (en acerola) zijn:

  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Draagt bij aan de vorming van collageen wat de huid verstevigt
  • Verhoogt de ijzeropname
  • Helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht
  • Celbeschermend, vrije-radicalen vanger, antioxidant
  • Draagt bij aan een sterk gebit
  • Helpt bij moeheid en vermoeidheid
  • Helpt energie vrijmaken uit voeding

Klinische resultaten van vitamine C

Verschillende factoren kunnen een vitamine C-deficiëntie veroorzaken, zoals slechte eetgewoontes, roken, alcohol- of drugsgebruik, aanwezigheid van ziekte, blootstelling aan toxines en zelfs chronische stress.6  Zo’n tekort kan de vatbaarheid voor infecties door een slechtere werking van het immuunsysteem verhogen. Ook wanneer het immuunsysteem actief is. Bijvoorbeeld in stresssituaties of bij de blootstelling aan toxines of ziekteverwekkers, schiet de behoefte van vitamine C omhoog.

In onze moderne samenleving is het dus helemaal geen slecht idee om preventief vitamine C te suppleren. Ook onderzoek toonde hiervan voordelen aan. Preventief gebruik van 1 gram vitamine C per dag verkort volgens onderzoek de verkoudheid bij volwassenen met 6 procent en bij kinderen met 17 procent. Bij 2 gram per dag is dit 21 procent bij volwassenen en 26 procent bij kinderen.3,4,5 Je voorkomt dus geen verkoudheid met vitamine C, maar het draagt wel degelijk positief bij aan je herstel.

Wil je vitamine C suppleren, kies dan altijd voor de natuurlijke variant afkomstig van acerola, zo weet je zeker dat je lichaam er veel van opneemt.

#3 Kurkuma

Kurkuma is een diepgeel knolgewas dat in Zuid-Azië groeit en is familie van de gember. Het is een zeer geliefde specerij in de Aziatische keuken maar is vooral bekend door de medicinale eigenschappen. Deze eigenschappen worden toegeschreven aan de actieve stof curcumine. Om die reden wordt kurkuma al ruim 6000 jaar gebruikt in onder andere de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurveda. Deze ongelooflijk oude specerij wordt nu eindelijk ook in onze Westerse wereld steeds meer gezien als potentieel geneesmiddel.

Deze voordelen worden toegeschreven aan kurkuma:

  • Remt ontstekingen
  • Ondersteunt je immuunsysteem
  • Herstelt beschadigde hersencellen en heeft de potentie de cognitieve functie van Alzheimer patiënten te verbeteren
  • Helpt bij de behandeling van ernstige depressies
  • Beschermt tegen hart- en vaatziekten door de krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende werken in de vaatwanden
  • Helpt bij de regulatie van metabolisme en bevordert gewichtsverlies
  • En nog veel meer.

 

Zo gebruik je kurkuma

Kurkuma voeg je toe aan allerlei heerlijke gerechten. Maar de prachtige, diepgele specerij doet het vooral erg goed in Aziatische gerechten dankzij de kruidige, milde, iets zoetige en licht bittere smaak. Gebruik kurkuma in combinatie met zwarte peper voor een nog krachtigere werking. Je kunt kurkuma ook toevoegen aan smoothies, sappen of een heerlijke specerijendrank. Of bereid eens een eeuwenoud traditionele golden milk. Heerlijk om te drinken voor het slapen gaan!

Zo krijg je de top 3 voeding voor je immuunsysteem in één keer binnen

Veel mensen hebben een keukenkastje vol met potjes en poedertjes ter ondersteuning van het immuunsysteem. Dit kost veel tijd, ruimte en geld. Superfoodies vond het hoog tijd om hier een oplossing voor te bedenken. Na twee jaar onderzoek, testen en proeven ontwikkelden zij Immunity Support. Een makkelijke én smakelijke poedermix waarmee je in één keer ashwagandha, acerola en kurkuma binnenkrijgt. Maar ook: kelp, medicinale paddenstoelen, gember, zwarte peper, wortel en zink. Kortom: de ultieme immuunsysteem cocktail.

Superfoodies droomt ervan tijden terug te brengen toen de mensheid zich nog keerde tot Moeder Natuur voor genezing. En dat zie je terug in Immunity Support.

Referenties

[1] Tandon, N. and S.S. Yadav, Safety and clinical effectiveness of Withania Somnifera (Linn.) Dunal root in human ailments. J Ethnopharmacol, 2020. 255: p. 112768.

[2] Salve, J., et al., Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study. Cureus, 2019. 11(12): p. e6466.

[3] Hemilä, H., Vitamin C supplementation and common cold symptoms: factors affecting the magnitude of the benefit. Med Hypotheses, 1999. 52(2): p. 171-8.

[4] Hemilä, H., Vitamin C and Infections. Nutrients, 2017. 9(4): p. 339.

[5] Bucher, A. and N. White, Vitamin C in the Prevention and Treatment of the Common Cold. American journal of lifestyle medicine, 2016. 10(3): p. 181-183.

[6] Huskisson, E., S. Maggini, and M. Ruf, The Role of Vitamins and Minerals in Energy Metabolism and Well-Being. Journal of International Medical Research, 2007. 35(3): p. 277-289.