KRACHTIGE BONE BROTH ASIAN STYLE NOODLE SOUP

Er gaat niets boven een verwarmende kom bone broth, oftewel bottenbouillon, op een koude winterdag. Maar wist je dat bone broth ook nog eens tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? Dankzij een lange, zorgvuldige bereiding komen krachtige voedingsstoffen vrij die door ons lichaam opgenomen kunnen worden. Ervaar zelf de bijzondere krachten met dit heerlijke bone broth recept. Bereid met ingrediënten die de effecten versterken, geïnspireerd door oosterse kennis en geneeskunde!

Wat is bone broth?

Bone broth kennen wij in Nederland als bottenbouillon. Iets waar grootmoeders vroeger urenlang voor in de keuken stonden wanneer er griep of verkoudheid heerste. Tegenwoordig, in ons haastige bestaan, nemen we helaas niet meer de tijd voor het maken van echt goede bone broth. We halen bouillonbokjes uit de supermarkt en lijken te zijn vergeten waar het ooit om draaide. Tot de Amerikanen bottenbouillon, bone broth dus, enkele jaren geleden herontdekten. En wat zijn wij blij dat deze gezondheidstrend nu ook ons heeft bereikt!

Bone broth is een geweldige basis en smaakmaker voor zowel soepen als sauzen. De authentieke smaak van een lang getrokken bone broth, daar kan geen bouillonblokje tegenop. Bovendien bevatten reguliere bouillonblokjes chemische smaakmakers en doen ze niets voor gezondheid. Bone broth bevat daarentegen krachtige voedingsstoffen die je alleen verkrijgt met de juiste ingrediënten en een zorgvuldige bereiding.

Waar de gezondheidswereld niet over uitgepraat raakt

Een goede bone broth bevat diverse vitamines, mineralen en aminozuren, zoals vitamine A, K en C en ijzer, zink, glucosamine, glycine en proline. Een combinatie van krachtige stoffen die uniek is voor bone broth. Maar de aanwezigheid van collageen en gelatine, dat is waar de gezondheidswereld niet over uitgepraat raakt. Onderzoek heeft al positieve resultaten laten zien van de effecten van gelatine op de darmgezondheid. Zo toonde wetenschappers aan dat gelatine de ontstekingsreacties in menselijke darmcellen vermindert[1] .

Maar ook collageen maakt als supplement een flinke opmars. Collageen is in ons lichaam essentieel voor de opbouw en gezondheid van bindweefsel en gewrichten. Maar ook onze huid bestaat voor 70% uit collageen. Na ons 20ste levensjaar neemt echter de productie van collageen in ons lichaam gestaag af[2].En nu wordt ook osteoporose al in verband gebracht met onder andere een tekort aan collageen en calcium in de botten[3]. Des te meer reden om afscheid te nemen van kant-en-klare bouillonblokjes en te genieten van een echt goede, authentieke bone broth.

Asian style: shiitake en gember als versterkende ingrediënten

In dit recept maken we gebruik van ingrediënten die jouw gerecht met bone broth nóg krachtiger maken, geïnspireerd door oosterse kennis en geneeskunde. Shiitake is er een van, en de resultaten liegen er niet om. Tijdens een studie in 2015 verbeterde de darmweerstand van 52 gezonde mannen en vrouwen die dagelijks, vier weken lang, vijf of tien gram shiitake consumeerden. En in Japan wordt shiitake al veelvuldig ingezet om zijn geneeskrachtige werking. Gelukkig ligt deze bijzondere paddenstoel tegenwoordig gewoon in de supermarkt!

Ook gember mag niet ontbreken in je Asian style noodle soup. Gember zorgt niet alleen voor een frisse, pittige smaak in je gerecht, maar bevat ook veel fytonutriënten die ontstekingsremmend werken. Zo liet onderzoek zien dat de consumptie van gember de ontstekingsmarker CRP verlaagt. Het eiwit dat een van de belangrijkste indicatoren is voor chronische ontstekingsreacties[4].

Bone broth maken of kopen

Wil je zelf bone broth maken? Trek hier dan gerust 24 uur (voor kippenbotten) tot 72 uur (voor runderbotten) voor uit. Dit is de tijd die je nodig hebt om de voedingstoffen te onttrekken uit de beenderen en een écht goede bone broth te maken. Om te zorgen dat jouw bone broth gelatine en collageen bevat, kies je voor botten met veel bindweefsel, gewrichten dus.

Zie je dit niet zitten, of wil je gewoon eens een snelle bone broth? Dan kun je ook gewoon bone broth kopen. Bone broth koop je bij Superfoodies (Botten bouillon kip – BIO) en is afkomstig van vrije uitloop kippen. Deze bouillon heeft maar liefst vier dagen opgestaan en is qua samenstelling twee keer meer geconcentreerd dan andere, reguliere bouillons. Makkelijk toch? En nostalgisch lekker!

RECEPT BONE BROTH ASIAN STYLE NOODLE SOUP

Dit heb je nodig voor 2 personen:

 • 100 g glutenvrije noodles naar keuze (bijvoorbeeld bruine rijst of boekweit noodles)
 • 1 pot (530 ml) bottenbouillon kip
 • 1 el verse gember, geraspt
 • 1 chilipeper, in plakjes
 • 1 el tamari (een glutenvrije sojasaus), of meer naar smaak
 • 1 el sesamolie
 • 1 wortel, gepeld en in stukjes gesneden
 • 75 g shiitake paddenstoel, gehalveerd
 • 50 g taugé
 • 2 lente uien, witte en groene deel, in stukjes gesneden
 • 1 tl sesamzaad

Zo maak je de bone broth Asian style noodle soup:

 1. Bereid de noodles volgens de instructies op de verpakking. Giet het af en zet het even opzij.
 2. Verwarm op lage temperatuur tot heet en stomend: bottenbouillon, geraspte gember, plakjes chilipeper en tamari bij elkaar in een sauspan. Proef en voeg eventueel nog een beetje tamari toe.
 3. Bak intussen sesamolie, wortels en shiitake paddenstoel in een koekenpan op medium/hoge temperatuur voor ongeveer 5 minuten. Tot de wortels beetgaar zijn en de paddenstoel mooi geschroeid.
 4. Verdeel de noodles, paddenstoelen en wortels over 2 kommen. Voeg vervolgens taugé en lente uitjes toe. Schenk als laatste de hete bottenbouillon in de kommen en top het geheel af met sesamzaadjes.

Referenties:

[1] Serban ED, Manolache M. Gelatin tannate versus other antidiarrheal medication in children with acute gastroenteritis: a retrospective, observational study. J Comp Eff Res. 2019 Feb;8(3):187-194. doi: 10.2217/cer-2018-0082. Epub 2019 Jan 15. PMID: 30644329.

[2] S. Obagi, Why Does Skin Wrinkle with Age? What Is the Best Way to Slow or Prevent This Process?, Scientific American, 2013

[3] Morris H. Et al., Experimental evidence for the effects of calcium and vitamin D on bone: a review, Nutrients, 2010 Sep;2(9):1026-3

[4] Naderi Z. et al., “Effect of ginger powder supplementation on nitric oxide and C-reactive protein in elderly knee osteoarthritis patients: A 12-week double-blind randomized placebo-controlled clinical trial”, Journal of Traditional and Complement Medicine 2015 Jan 28;6(3):199-203