2 super gemakkelijke en smakelijke eiwitrijke recepten: Chocolate Overnight Oats & Vanilla Pancakes – die je trek in zoet doen helpen verminderen

Als je veel sport, dan weet je misschien dat eiwitten of proteïne superfoods helpen om spieren te herstellen en de sportprestaties te bevorderen. Maar ook als je minder vaak sport kun je hier baat bij hebben! Eiwitrijke voeding zorgt voor een lange verzadiging en kan ook helpen als je graag wat wil afvallen. Deze twee recepten zijn supersimpel te maken en heel erg lekker! Daarbij geven ze je lange tijd een verzadigd gevoel.   

Eiwitpoeders bevatten vrijwel geen vetten en koolhydraten, zodat je lichaamsvet er niet van toeneemt. Omdat de eiwitten in proteïnepoeders in tegenstelling tot in verse voeding sterk geconcentreerd zijn, hoef je er relatief maar weinig van te eten om je spierherstel en -opbouw maximaal te stimuleren. Wij noemen het proteïne superfoods omdat 95% van alle proteïnepoeders die in de winkel te koop zijn vol zitten met ongezonde toevoegingen, zoals geraffineerde en kunstmatige suikers (zoals aspartaam), soja, niet-biologische eieren, tarwegluten, conserveringsmiddelen. Kies daarom altijd voor een gezonde vegan variant zonder al die toevoegingen, bijvoorbeeld gemaakt van gefermenteerde bruine rijst.

De voordelen van proteïne superfoods: minder trek in zoet
Ook als je niet intensief sport kun je profiteren van de voordelen van proteïne superfoods. Ze hebben een lage Glycemische Index, zodat je geen sterke schommelingen krijgt in de bloedsuikerspiegel. Juist deze schommelingen, die vooral ontstaan nadat je suiker- of koolhydraatrijke voeding hebt gegeten, zorgen er vaak voor dat je een paar uur na de maaltijd enorme zin krijgt in zoet en jezelf er niet meer van kan weerhouden om te gaan snoepen of snacken. Deze ‘snaaibehoefte’ zal dus afnemen als je proteïne poeders aan je voeding toe gaat voegen. Bovendien ben je lekker lang verzadigd van proteïne superfoods en zal je minder snel trek hebben tussen de maaltijden door.
Deze twee supersimpele eiwitrijke recepten zijn perfect als ontbijt of lunch. Ze zijn bovenal gewoon niet te versmaden en een heerlijk geniet-moment tijdens je dag.


Recept 1: Chocolade Proteïne Overnight Oats

Bereiding: ongeveer 5 minuten (plus een nachtje weken in de koelkast)

Ingrediënten
(Voor 1 persoon)

40 gram havermout
10 gram chiazaden
20 gram chocolade bruine rijst proteïnepoeder
1 eetlepel pindakaas of notenpasta
200 ml amandel-, haver- of kokosmelk

Als topping: cacao nibs, frambozen en optioneel een beetje rauwe honing of ahornsiroop.


Zo maak je de overnight oats:
1. Doe alle ingrediënten in een bakje en roer goed door elkaar.
2. Zet in de koelkast en laat deze minimaal 4 uur (bijvoorbeeld een hele nacht) staan.
3. Voor het serveren roer je het nog even goed door en doe de frambozen, cacao nibs en eventueel de honing of ahornsiroop overheen.
Tip: Je kunt het natuurlijk ook lekker warm opeten door de overnight oats heel even te verwarmen in een pannetje. Let op dat je het niet laat koken.


Recept 2: Vanille Proteïne Pancakes (zonder bloem)

Bereiding: ongeveer 5 minuten (plus een nachtje weken in de koelkast)

Ingrediënten
(Voor 1 persoon)

2 eieren
1 banaan (medium rijp)
25 gram vanille bruine rijst proteïnepoeder
½ theelepel bakpoeder
Kokosolie om in te bakken

Voor de topping: fruit naar keuze (bijvoorbeeld bessen en plakjes banaan), fijngehakte noten en optioneel een beetje rauwe honing of ahornsiroop.


Zo maak je de vanille pancakes:
1. Doe de banaan in een kom en prak deze met een vork.
2. Voeg de eieren toe en roer goed door elkaar.
3. Voeg het proteïnepoeder toe, evenals het bakpoeder en roer goed door elkaar tot het een gladde substantie is. Voor het beste resultaat gebruik je een klopper.
4. Bak de pannenkoeken op medium hoog vuur op een voorverwarmde koekenpan die je hebt ingevet met wat kokosolie. Bak ze tot ze aan beide kant goudbruin zijn.

Tip: Let op dat je het vuur niet te hoog zet, anders heb je kans dat je pannenkoeken aan de buitenkant te donker worden terwijl ze van binnen nog niet gaar zijn.