No-bake chocolade ganache taart met hazelnoot

Niet voor niets een van de favoriete recepten van Team Superfoodies… Deze no-bake chocoladetaart is vol van smaak, romig, smeuïg en alles wat je van een waanzinnige chocoladetaart verwacht. En meer! Want gemaakt zonder geraffineerde suikers, zonder gluten, tarwe en zuivel. Ideaal om tijdens de feestdagen op tafel te zetten, maar geniet gerust het hele jaar door van dit heerlijke recept. 

Ken je het gevoel dat je na een stuk chocoladetaart geen pap meer kunt zeggen? Dat je alleen nog maar onderuit op de bank wil hangen en je riem 5 gaatjes losser wilt doen? Dat gevoel geeft deze chocoladetaart zeker niet! Natuurlijk zul je vol zitten als je er te veel van eet, maar de rauwe chocolade en cacao poeder ontnemen je niet al je energie zoals geraffineerde suikers, tarwe en zuivel dat wel kunnen doen.

Het geheim van de Kuna-Indianen
Sterker nog rauwe cacao geeft juist energie plus een flinke portie magnesium waar je lichaam blij mee is. Ook zit er ijzer, antioxidanten, chroom, mangaan, zink, koper, vitamine C, omega-6 vetzuren, tryptofaan en meer in rauwe cacao. De Kuna-Indianen die op de Panamese San Blas-eilanden wonen hebben altijd een extreem lage bloeddruk gehad, zelfs als ze ouder werden. Daarom ging men hun leefstijl onderzoeken en daarin viel één ding op: de Kuna-Indianen dronken allemaal bijna dagelijks een drank van ongebrande cacao…

Wij maakten er in ieder geval dit niet te versmaden recept van, dat ook nog eens heel gemakkelijk te maken is. Zonder oven!

Ingrediënten
(Voor 8 personen)

Voor de bodem:
130 gram geroosterde hazelnoten
65 gram havermout
6 grote medjoul dadels, zonder pit
32 gram rauwe cacao poeder of Daily Love
snufje zeezout
3 theelepels ahornsiroop
2 theelepels kokosolie
1-2 theelepels koud water, als nodig

Voor de chocolade ganache:
100 gram pure of rauwe chocolade of chocolade druppels (ook wel chocolade chips genoemd)
80 ml kokoscrème (of het dikke gedeelte uit een blikje volle kokosmelk)

Ter decoratie:
Verse frambozen en gehakte geroosterde hazelnoten

Zo maak je de chocoladetaart:
1. Doe de geroosterde hazelnoten, havermout, dadels, cacao poeder of Daily Love en zeezout in een keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot de consistentie op nat zand lijkt.
2. Voeg de ahornsiroop en kokosolie toe en zet de keukenmachine nogmaals aan. Het deeg moet plakkerig worden. Wanneer het deeg een bal vormt in de keukenmachine kun je deze uitzetten. Als dat nog niet gebeurt voeg je een eetlepel koud water toe tijdens het blenden.
3. Haal het deeg uit de keukenmachine en duw het met je handen plat in een taartvorm van 20cm (liefst met een bodem die je er apart af kunt halen). Laat rechtopstaande randjes staan. Zet de vorm nu in de ijskast terwijl je de vulling gaat voorbereiden.
4.  Doe de kokoscrème in een kleine pan en breng het aan de kook.
5. Doe de fijngehakte pure chocolade in een kom en voeg daar de kokende kokoscrème aan toe. Dek de kom af en laat 90 seconde staan zonder te roeren.
6. Na 90 seconden begin je te roeren met een pollepel of een klopper. Roer tot het een glad mengsel is geworden.
7. Giet de chocolade ganache in de gekoelde taartbodem. Doe de taart vervolgens weer terug in de ijskast voor minimaal een uur.
8. Decoreer met de frambozen en gehakte hazelnoten voor je de taart serveert.

En… hebben we te veel gezegd?! Geniet ervan.