7 redenen om iedere dag kombucha te drinken

Kombucha is een gefermenteerde drank die gemaakt wordt van groene thee en kombucha culturen die vol ‘goede bacteriën’ zitten. Deze ‘goede bacteriën’ houden je darmflora gezond, wat niet alleen een gezonde spijsvertering bevordert maar de gezondheid op een breed vlak ondersteunt. In deze blog lees je 7 redenen waarom je iedere dag kombucha zou moeten drinken.

  1. Het houdt je darmflora in balans

Kombucha bevat specifieke probiotica-culturen die de darmflora in balans houden. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede gezondheid, want de darmen zijn verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen. Als je darmen daar als gevolg van een disbalans in de darmflora niet goed toe in staat zijn loop je het risico een tekort aan vitamines, mineralen en/of andere voedingsstoffen te krijgen, waardoor je immuunsysteem op den duur verzwakt en er een disbalans in de hormoonhuishouding ontstaat. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat kombucha aandoeningen als een lekkende darm en maagzweren kan helpen voorkomen en genezen. (Dufresne et al., 2000[1]).

  1. Het reinigt je lichaam

Kombucha heeft een krachtige detoxwerking en is in staat vergiftiging van de lever tegen te gaan. Uit wetenschappelijke onderzoeken bleek dat kombucha levercellen beschermt tegen oxidatieve schade en dat de levercellen gewoon gezond bleven functioneren, ondanks dat ze blootgesteld waren aan een giftige stof. Wetenschappers vermoeden dat kombucha in dit geval werkte als een soort antioxidant en zij concludeerden daaruit dat kombucha mogelijk geschikt is om leveraandoeningen die het gevolg zijn van oxidatieve stress tegen te gaan (Murugesan et al., 2009[2]).

  1. Het ondersteunt je immuunsysteem

Waarschijnlijk heb je wel eens gelezen dat 80 procent van alle cellen van je immuunsysteem zich in het spijsverteringskanaal bevinden. Als je darmflora uit balans raakt heeft dat dus direct een negatief effect op je immuunsysteem en je algehele gezondheid omdat je dan minder goed bestand bent tegen bacteriën en virussen die aandoeningen en ziekten kunnen veroorzaken. Kombucha bevat de krachtige antioxidant D-saccharic acid-1, 4-lactone, waarvan aan de hand van klinische onderzoeken is bewezen dat deze oxidatieve stress en de daaraan gerelateerde verzwakking van het immuunsysteem tegen gaat (Jayabalan et al., 2014[3]).

  1. Het geeft energie

Tijdens het fermentatieproces van kombucha komt er ijzer vrij, een mineraal dat het ijzergehalte in het bloed verhoogt en op die manier je energieniveau een boost geeft. Daarnaast bevat kombucha kleine hoeveelheden b-vitamines en cafeïne, die ook energie geven (Chu et al., 2006[4]).

  1. Het kan helpen bij afvallen

Onderzoekers hebben ontdekt dat de probioticaculturen in kombucha helpen bij de vertering van bepaalde soorten zetmeel, vezels en suikers en ze omzetten in belangrijke energiebronnen en voedingsstoffen in plaats van ze op te slaan als vet, waardoor het ondersteuning kan bieden bij het afvallen. Meer onderzoek is nodig om te bepalen in hoeverre kombucha kan bijdragen aan gewichtsverlies (Sears, 2005[5]).

  1. Het kan verlichting bieden bij gewrichtsklachten

Kombucha kan op diverse manieren helpen gewrichtsklachten te verlichten, genezen en voorkomen. Dit gefermenteerde drankje bevat namelijk glucosamines, die de aanmaak van synoviaal hyalienzuur in het lichaam bevorderen, een stof die onder andere het collageengehalte in het lichaam op peil houdt. Collageen is overigens niet alleen van belang voor gezonde gewrichten, het houdt ook de huid elastisch en helpt de vorming van rimpels te voorkomen (Vina et al., 2013[6]).

  1. Het kan het risico op kanker helpen verminderen

Wetenschappers hebben ontdekt dat kombucha het risico op kanker kan helpen verminderen en ondersteuning kan bieden bij de genezing van kanker. De onderzoekers stelden vast dat als je kombucha drinkt, je het risico op bepaalde vormen van kanker kunt verkleinen, waaronder prostaatkanker (Srihari et al., 2013[7], Jayabalan et al., 2011[8]).

Behalve dat kombucha zo gezond is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker! Kombucha is een frisse gefermenteerde groene thee met een zachte, neutrale smaak en is licht bruisend (geen kunstmatig koolzuur toegevoegd) dankzij de levende culturen met ‘goede’ bacteriën.

Referenties

[1] Dufresne, C., and E. Farnworth. “Tea, Kombucha, and health: a review.” Food research international 33.6 (2000): 409-421.
[2] Murugesan, G. S., et al. “Hepatoprotective and curative properties of Kombucha tea against carbon tetrachloride-induced toxicity.” J Microbiol Biotechnol 19.4 (2009): 397-402.
[3] Jayabalan, Rasu, et al. “A review on kombucha tea—microbiology, composition, fermentation, beneficial effects, toxicity, and tea fungus.” Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 13.4 (2014): 538-550.
[4] Chu, Sheng-Che, and Chinshuh Chen. “Effects of origins and fermentation time on the antioxidant activities of kombucha.” Food Chemistry 98.3 (2006): 502-507.
[5] Sears, Cynthia L. “A dynamic partnership: celebrating our gut flora.” Anaerobe 11.5 (2005): 247-251.
[6] Vīna, Ilmāra, et al. “Glucuronic acid from fermented beverages: biochemical functions in humans and its role in health protection.” Int. J. Res. Rev. Appl. Sci 14 (2013): 217-230.
[7] Srihari, Thummala, et al. “Downregulation of signalling molecules involved in angiogenesis of prostate cancer cell line (PC-3) by kombucha (lyophilized).” Biomedicine & Preventive Nutrition 3.1 (2013): 53-58.
[8] Jayabalan, Rasu, et al. “Effect of solvent fractions of kombucha tea on viability and invasiveness of cancer cells—characterization of dimethyl 2-(2-hydroxy-2-methoxypropylidine) malonate and vitexin.” (2011).