Last van verkoudheid en lage weerstand? Een tekort aan deze vitamine kan de oorzaak zijn

Zit je te alwéér te snotteren en te proesten? Dan ben je vast niet de enige, want verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte in Nederland. Elk jaar worden in ons land miljoenen mensen verkouden, volwassenen twee tot vier keer per jaar en kinderen zelfs tot wel twaalf keer per jaar. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, daarom kunnen artsen er weinig aan doen. Wat je wél zelf kunt doen is je weerstand verhogen, want daarmee verklein je de kans op een verkoudheid en zorg je ervoor dat je verkoudheid minder zwaar is als je onverhoopt toch verkouden wordt.

Zo word je verkouden

Je moeder of oma heeft je vast wel eens verteld niet met blote voeten buiten te lopen of na het zwemmen niet met natte haren naar huis te fietsen omdat je dan verkouden wordt, maar dat zijn eigenlijk fabeltjes. Je wordt namelijk niet verkouden van kou, je wordt alleen verkouden als je in contact komt met het verkoudheidsvirus en als dat virus in staat is je lichaam binnen te dringen via slijmvliezen zoals de ogen en neus, of via wondjes.

Het verkoudheidsvirus wordt van mens tot mens overgedragen, je komt er dus mee in contact via ongewassen handen, deurknoppen, liftknopjes, leuningen, toetsenborden, pennen, koffiekopjes en andere voorwerpen die door meerdere mensen worden aangeraakt. De virussen kunnen urenlang op al deze objecten blijven leven, het is dus vrijwel onmogelijk om niet vroeg of laat met het verkoudheidsvirus in contact te komen.

Het is overigens ook niet één virus dat ervoor zorgt dat je verkouden wordt, er zijn meer dan 300 verschillende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken; de bekendste zijn het adenovirus, rhinovirus, para-influenza virus en het coronavirus.

Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Uiteraard is vaak je handen met zeep wassen een prima methode om een infectie door het verkoudheidsvirus te voorkomen, maar ook dat is geen garantie dat je nooit verkouden wordt. De beste manier om de kans op een verkoudheid te verkleinen is door je weerstand te verhogen. Als je een goed werkend immuunsysteem hebt dan kan je lichaam namelijk makkelijk het virus afweren, zonder dat je daar zelfs wat van merkt.

Een verzwakt immuunsysteem kan veroorzaakt worden door tal van factoren, zoals een ongezond voedingspatroon, slaaptekort, stress en te weinig beweging. De belangrijkste oorzaak van een verkoudheid is echter vaak een vitamine D-tekort. In een groot onderzoek (Canell et al., 2006[1]) waaraan ongeveer 19.000 Amerikanen deelnamen is namelijk aangetoond dat een lager vitamine D gehalte in het lichaam vaker leidt tot een verkoudheid, griep, of andere luchtweginfecties.

Heb ik een vitamine D-tekort?

Veel Nederlanders hebben een vitamine D-tekort, vaak zonder het zelf te weten. Vooral volwassenen ouder dan 50 jaar lopen het risico met een ernstig vitamine D-tekort rond te lopen, want onderzoekers becijferden enkele jaren geleden dat 45% van de Nederlandse mannen en 56% van de Nederlandse vrouwen die zij onderzochten met een vitamine D-tekort (vitamine D3-gehalte lager dan 50nmol/l) kampten (Snijder et al., 2005[2]). De reden dat veel mensen een vitamine D-tekort hebben is omdat zij te weinig in de zon zitten, de belangrijkste bron van vitamine D.

Vaak zijn de symptomen die duiden op een vitamine D-tekort erg subtiel, maar als je vaak last hebt van één of meer van de volgende symptomen kan het heel goed zijn dat je een vitamine D-tekort hebt:

 • Regelmatig verkouden
 • Regelmatig griep
 • Slappe spieren en spierkrampen
 • Gewrichtspijn
 • Tandvleesaandoeningen
 • Chronische vermoeidheid
 • Lusteloosheid
 • Vaak botbreuken
 • Slapeloosheid
 • Overgewicht

Ondanks dat een vitamine D-tekort vaak moeilijk te herkennen is, is het heel belangrijk om de symptomen niet te negeren. Een chronisch vitamine D-tekort kan namelijk leiden tot allerlei ernstige ziektes en aandoeningen, zoals:

 • Diabetes (Hypponen et al., 2002; Holick, 2004; Pittas et al., 2012[3])
 • Astma (Brehm et al., 2009[4])
 • Hart- en vaatziekten (Wang et al., 2008[5])
 • Stemmingswisselingen en depressie (Bertone-Johnson, 2009[6])
 • Kanker (o.a. Garland et al., 2006[7])

Zo zorg je dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt

De beste manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen is door regelmatig in de zon te zitten. In Nederland is dat echter best wel moeilijk, want de zon schijnt hier niet zo vaak, en overdag brengen de meeste mensen ook binnenshuis door, thuis of op kantoor. Ook in bepaalde soorten voeding, zoals vette vis (sardines, zalm, makreel), schelp- en schaaldieren, mager rundvlees, visolie of krillolie, biologische vrije uitloop eieren en paddenstoelen zit een klein beetje vitamine D, maar de hoeveelheid is zo laag dat je nooit met voeding alleen een vitamine D-tekort kan aanvullen of voorkomen. Daarom zijn de meeste mensen gebaat bij een vitamine D-supplement, zeker als je niet vaak in de zon zit. Zoals Superfoodies vitamine D3, gewonnen uit een natuurlijke bron, waarna het opgelost is in gezonde MCT-olie voor een betere opname.

Referenties

[1] Cannell, J. J., et al. “Epidemic influenza and vitamin D.” Epidemiology and infection 134.06 (2006): 1129-1140.
[2] Snijder, Marieke B., et al. “Adiposity in relation to vitamin D status and parathyroid hormone levels: a population-based study in older men and women.” Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 90.7 (2005): 4119-4123.
[3] Holick, Michael F. “Vitamin D: importance in the prevention of cancers, type 1 diabetes, heart disease, and osteoporosis.” The American journal of clinical nutrition 79.3 (2004): 362-371.
[4] Brehm, John M., et al. “Serum vitamin D levels and markers of severity of childhood asthma in Costa Rica.” American journal of respiratory and critical care medicine 179.9 (2009): 765.
[5] Wang, Thomas J., et al. “Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease.” Circulation 117.4 (2008): 503-511.
[6] Bertone‐Johnson, Elizabeth R. “Vitamin D and the occurrence of depression: causal association or circumstantial evidence?.” Nutrition reviews 67.8 (2009): 481-492.
[7] Garland, Cedric F., et al: “The role of vitamin D in cancer prevention.” American Journal of Public Health 96.2 (2006): 252.