8 signalen dat je een Omega 3 tekort hebt – en zó los je dit op

Uit diverse kleinschalige onderzoeken blijkt dat de meerderheid van de Westerse bevolking een tekort heeft aan omega 3-vetzuren, en dan met name mannen, ouderen, vegetariërs, mensen met diabetes en mensen in Noord-Europa. Dit heeft onder andere te maken met een verkeerd voedingspatroon, maar voor een groot gedeelte is dit ook genetisch en evolutionair bepaald. Voor deze doelgroep is het zeer belangrijk om voldoende omega-3 binnen te krijgen. Op het symposium “Omega 3, Voeding en Gezondheid”, in 2005 georganiseerd door het Instituut Danone in Brussel, vertelde de aan de aan de Universiteit van Gent verbonden Prof. S. de Henauw dat bij een onderzoek, dat uitgevoerd was onder 600 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 39 jaar uit de regio Gent, naar voren kwam dat de meerderheid van de ondervraagden te weinig omega 3-vetzuren binnenkregen en dat ook de verhouding in de consumptie tussen omega 3- en omega 6-vetzuren uit balans was.

Omega 3-vetten worden ook wel essentiële vetzuren genoemd omdat wij ze niet zelf in het lichaam kunnen aanmaken en dus via onze voeding binnen moeten krijgen. Zowel dierlijke als plantaardige voeding bevat omega 3-vetzuren (o.a. vette vis, chiazaden, lijnzaad, noten), zij het dat de omega 3-vetzuren in dierlijke voeding van een ander type zijn dan die in plantaardige voeding. Het omega 3-vetzuur ALA (alfalinoleenzuur), dat alleen in plantaardige voedingsmiddelen zit, dient als energiebron voor onze cellen en is tevens een bouwstof voor de andere twee omega 3-vetzuren, te weten DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). DHA en EPA zitten uitsluitend in dierlijke voedingsmiddelen en zijn belangrijk voor de opbouw van de celwanden en hersenen, de ondersteuning van het immuunsysteem en de aanmaak van hormonen (o.a. Sinn et al., 2012 [1]; Yurko-Mauro, 2010 [2]).

De belangrijkste reden dat veel mensen een omega 3-tekort en een onjuiste verhouding in omega 3/6-vetzuren hebben komt door een combinatie van teveel plantaardige oliën en tegelijkertijd te weinig vette vis eten.

De belangrijkste symptomen van een licht tot matig omega 3-tekort zijn (Horrobin, 1983 [3]):

  • Vermoeidheid
  • Geheugenproblemen
  • Verzwakt immuunsysteem (vaak ziek)
  • Droge huid, eczeem
  • Haaruitval
  • Hartklachten
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Stemmingswisselingen

Een chronisch tekort aan omega 3-vetzuren kan tot  allerlei ziekten en aandoeningen leiden, waaronder allergieën, ontstekingen, cognitieve problemen, de Ziekte van Alzheimer, ADHD, depressie, kanker en hart- en vaatziekten (Horrobin, 1983).

Gezien de ernstige klachten en ziektes die kunnen ontstaan bij een omega 3-tekort is het dus belangrijk om dagelijks voldoende voeding te eten die rijk is aan omega 3-vetzuren en de consumptie van omega 6-vetzuren te verminderen. Houd je niet van vette vis dan doe je er goed aan dagelijks een omega 3 -supplement in te nemen, bijvoorbeeld krill olie capsules. Deze bestel je hier

[1] Effects of n-3 fatty acids, EPA v. DHA, on depressive symptoms, quality of life, memory and executive function in older adults with mild cognitive impairment: a 6-month randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 2012 Jun;107(11):1682-93
[2] Cognitive and cardiovascular benefits of docosahexaenoic acid in aging and cognitive decline, Current Alzheimer Research. 2010 May;7(3):190-6
[3] Horrobin, DF. Reviews in Pure and Applied Pharmacological Sciences, vol 4, 1983, pp. 339-383