DIT zijn de 5 belangrijkste voordelen van bruine rijst eiwitpoeder ( + waarom dit je kan helpen bij afvallen!)

Veel Nederlanders eten tegenwoordig een stuk minder vlees. Zij volgen de nieuwe aanbevelingen van het Voedingscentrum (nieuwe schijf van 5) of zijn afgeschrikt door het nieuws dat een hoge vleesconsumptie het risico op darmkanker kan vergroten. Daarnaast kiezen steeds meer mensen ervoor om vaker vegetarisch of veganistisch te eten en zo een steentje bij te dragen aan het milieu en dierenwelzijn. Dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivel zijn echter een belangrijke bron van eiwitten, je kunt je dus afvragen hoe je aan je dagelijkse eiwitbehoefte komt als je besluit vaker of voortaan vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Het antwoord daarop is bruine rijst eiwitpoeder, een geheel plantaardig proteïnepoeder met een aantal unieke voordelen.

Wat is eiwitpoeder?

De meeste mensen hebben wel eens van eiwitpoeder gehoord: een wit, grijs of geelachtig eiwitrijk poeder waarmee je shakes en smoothies kunt maken. Een hardnekkig misverstand is dat eiwitpoeders alleen nuttig zijn voor sporters, omdat ze spierherstel bevorderen en spiergroei stimuleren. Dat is inderdaad een voordeel van eiwitpoeders, maar zeker niet het enige. Eiwitpoeders zijn ook simpelweg een goede bron van eiwitten, die je ter vervanging van eiwitrijke voeding zoals vlees kunt nemen. Eiwitten zijn namelijk ook heel belangrijk voor een sterk immuunsysteem, groei / onderhoud / herstel van organen en weefsels, transport van onder meer vrije vetzuren en zuurstof (via rode bloedlichaampjes), enzymen, een gezonde hormoonspiegel (vrijwel alle hormonen zijn opgebouwd uit aminozuren), het reguleren van de vochtbalans en het zuur-base evenwicht. Daarnaast geven eiwitten snel en langdurig een verzadigd gevoel, wat handig is als je wil afvallen of op een gezond gewicht wil blijven (omdat je na het drinken van een eiwitshake minder eet en minder trek zult hebben in tussendoortjes).

Waarom zijn de meeste whey eiwitpoeders niet zo gezond?

Tot voor kort waren de meeste eiwitpoeders gemaakt van whey (melkplasma), het vocht dat bij het maken van kaas eruit wordt geperst. Verse zuivere whey is vetarm, heeft een zeer hoge voedingswaarde, is rijk aan eiwitten, B-vitamines, melksuiker, mineralen en beta-glucanen en bevat alle aminozuren die het lichaam nodig heeft. Toch kun je de meeste whey poeders die in de winkel verkrijgbaar zijn beter niet kopen, want deze zijn vaak vervuild met allerlei ongezonde toevoegingen, zoals geraffineerde suikers, kunstmatige zoetstoffen, soja, legbatterij eieren, gluten en conserveringsmiddelen. Bovendien is deze meestal kwalitatief laagwaardige whey afkomstig uit de bio-industrie en wordt deze in de fabriek op hoge temperaturen verwerkt om het langer houdbaar te maken, waardoor er toxische stoffen vrijkomen en de voedingswaarde (waaronder die van de aminozuren) grotendeels verloren gaat. Daarom gaan steeds meer liefhebbers van eiwitpoeder over op geheel plantaardige (veganistische) eiwitpoeders, omdat die rijk zijn aan goed opneembare voedingsstoffen en geen schadelijke ingrediënten zoals geraffineerde suikers, kunstmatige zoetstoffen, soja, niet-biologische eieren, gluten, conserveringsmiddelen en inferieure proteïnes uit de bio-industrie bevatten.

Het beste plantaardige alternatief voor whey eiwitpoeder

Geheel plantaardige eiwitpoeders worden meestal gemaakt van hennep, erwten, gekiemde bruine rijst of een mengsel daarvan. Eén groot nadeel van veel plantaardige eiwitpoeders is echter dat ze vaak niet zo lekker smaken. Een uitzondering daarop zijn de Bruine Rijst Eiwitpoeders van Superfoodies.

Bruine rijst eiwitpoeder heeft een aantal unieke voordelen, want het:

  • Heeft een zeer milde smaak en in tegenstelling tot andere plantaardige eiwitpoeders geen kalkachtige afdronk, waardoor je er heerlijke shakes, smoothies en andere lekkernijen mee kunt maken.
  • Is veel beter opneembaar dan andere plantaardige eiwitpoeders zoals hennep eiwitpoeder. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van eiwitpoeders op spierherstel en spieropbouw is bovendien vastgesteld dat bruine rijst eiwitpoeder net zo effectief is als whey eiwitpoeder, ondanks dat whey eiwitpoeder beter opneembaar is (Joy et al., 2013[1]).
  • Veroorzaakt geen spijsverteringsklachten, wat vaak het geval is bij whey eiwitpoeder
  • Bevat in tegenstelling tot whey eiwitpoeder geen allergenen
  • Is laag op de glycemische index, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel er niet door wordt beïnvloed

Het is wel belangrijk er goed op te letten dat je een bij voorkeur biologische bruine rijst eiwitpoeder van goede kwaliteit koopt. Bruine rijst eiwitpoeders van minder goede kwaliteit kunnen namelijk soms sporen van zware metalen bevatten, waaronder cadmium, lood en wolfraam (Natural News, 2014[2]). Dit risico loop je in ieder geval niet als je Bruine Rijst Eiwitpoeders van Superfoodies koopt.

Referenties

[1] Joy, Jordan M., et al. “The effects of 8 weeks of whey or rice protein supplementation on body composition and exercise performance.” Nutrition journal 12.1 (2013): 1.
[2] Natural News: Garden of Life, SunWarrior, Natural News reach industry-leading agreement for the future of brown rice protein. Mike Adams, 2014.