Irish Moss – een bijzonder zeewier uit Ierland

Een van de belangrijkste voordelen van zeewier is dat het rijk is aan jodium. In deze blog kom je alles te weten over dit unieke superfood, dat niet alleen jodium bevat maar ook zeer rijk is aan allerlei andere goede voedingsstoffen.

Wat is Irish moss?

Irish moss is een zeewier dat voornamelijk langs de kust van de Atlantische Oceaan voorkomt, en dan met name in Europa, langs de kust van Ierland en Bretagne in Frankrijk. Het zeewier is zacht, doet kraakbeenachtig aan en heeft een kleur die varieert van groengeel tot rood tot zelfs donkerpaars of paarsbruin. In Ierland wordt Irish moss al eeuwen lang voor allerlei doeleinden gebruikt, variërend van een onderdeel in een amulet voor goed geluk tijdens lange reizen tot vulling van matrassen. Tijdens de hongersnood die Ierland in de 19e eeuw teisterde werd Irish moss ook gegeten, maar een echt populair voedingsmiddel was het destijds niet. Pas de laatste jaren is daar verandering in gekomen en kent de consumptie van Irish moss een sterke opmars. Vooral in de alternatieve hoek is Irish moss tegenwoordig heel populair en wordt het gezien als een zeer gezonde en voedzame aanvulling voor de maaltijd.

Welke voedingsstoffen bevat Irish moss?

Irish moss bestaat voor het grootste gedeelte (55%) uit polysachariden, die erom bekend staan dat ze ons immuunsysteem versterken en kankerremmend kunnen werken. Daarnaast bevat Irish moss 10% eiwitten en ongeveer 15% mineralen, waarvan 15 van de 18 voor de mens essentiële mineralen, waaronder grote hoeveelheden calcium, jodium, zwavel en kalium, maar ook broom, magnesium, ijzer, mangaan, fosfor, selenium, zink en pectine. Ook beschikt dit zeewier over een flinke hoeveelheid vitamine A, B, C, D, E, F en K en is het rijk aan antioxidanten (betacaroteen). Daarnaast bevat Irish moss veel taurine, een stof waar met name veganisten soms een tekort aan hebben.

Waarom is Irish moss zo gezond?

Irish moss kan, omdat het zo rijk is aan goede voedingsstoffen, ondersteuning bieden bij het voorkomen en behandelen van diverse chronische ziekten, zoals blaasontstekingen en andere urineweg aandoeningen, arteriosclerose, gastritis, verkoudheid, bronchitis, astma en andere gerelateerde (chronische) longaandoeningen, halitose (slechte adem), verstopping, , chronische diarree, dysenterie, spastische darm en andere (chronische) spijsverteringsproblematiek, vergrote mesenteriale klieren, klierziekte, (met name van de schildklier), gezwollen gewrichten, tuberculose, rachitis (Engelse ziekte), kankervorming, tumoren en andere cel-mutatievormen, zwaarlijvigheid, nier stoornissen, hartkwalen en maagzweren. Ook kan Irish moss helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en spataderen helpen voorkomen. Daarnaast werkt Irish moss als een natuurlijk antistollingsmiddel en helpt het tegen de bof en griepvirussen (influenza B.). Tevens heeft Irish moss een antibacteriële en antivirale werking en help het de stofwisseling te verbeteren en het bindweefsel, haar, huid en nagels te versterken. Omdat Irish moss zoveel vitaminen en mineralen bevat is het zeer geschikt voor snel fysiek herstel na een langdurig ziekbed. Bovendien is het een prima voedingssupplement tegen stralingsziekte en schildklieraandoeningen, dankzij de hoge dosering jodium in Irish moss. De taurine in Irish moss versterkt de hartspier en speelt een belangrijke rol in het contractiemechanisme van het hart. Ook houdt taurine de mineralenbalans van de cel in stand (kalium en magnesium binnen de cel en natrium en calcium buiten de cel), wat eveneens van groot belang is voor de functionaliteit van de hartspier. Bovendien speelt taurine een zeer belangrijke rol in de galzuurstofwisseling en helpt het bij het binden van vetten in het darmkanaal, waardoor de vertering en opname van bouwstoffen uit ons voedsel wordt bevorderd. Tot slot is taurine ook nog van groot belang voor de ogen (ooglens in het netvlies) en hebben recentelijke onderzoeken aangetoond dat het zeer aannemelijk is dat taurine bloeddrukverlagend werkt.

Irish moss – ook goed voor de huid

Wat veel mensen niet weten is dat Irish moss tegenwoordig ook steeds meer wordt gebruikt voor cosmetische toepassingen, en dan vooral in gezichtverzorgingsproducten op basis van biologische en natuurlijke ingrediënten. Irish moss is namelijk rijk aan vitamine K, dat de elasticiteit van de huid bevordert en daardoor rimpels en andere verouderingsverschijnselen tegen gaat. Daarnaast werkt Irish moss beschermend, voedend en verzachtend voor de huid en kan het helpen de klachten bij psoriasis, allergieën, uitslag, snijwonden, roos, eczeem en zelfs zonnebrand te verlichten. Om die reden wordt Irish moss tegenwoordig vaak toegevoegd als emulgator (bindmiddel) aan kwalitatief hoogwaardige huidcrèmes en andere verzorgingsproducten.

Zo kun je Irish moss eten

Irish moss heeft een sterk emulgerende werking en is daarom het meest geschikt als bindmiddel in allerlei dranken en gerechten, zoals smoothies, shakes, soepen, taart en gebak. Van groot belang om te weten is dat Irish moss niet direct kan worden verwerkt maar eerst 4 tot 24 uur moet worden geweekt. Daarna dient de geweekte Irish moss goed afgespoeld te worden met koud water. Vervolgens kun je de Irish moss in een blender stoppen en met een klein scheutje water fijn malen. Na het blenden dien je de gel 1 uur te laten rusten, je zult zien dat de waterachtige substantie dan verandert in een fijne gel die je kunt verwerken in je drank of gerecht. Eenmaal geweekte en/of geblenderde Irish moss mag je maximaal 3 weken in de koelkast bewaren.

Irish moss recepten

Zin om met Irish moss aan de slag te gaan? Bekijk dan eens dit Irish moss recept voor inspiratie.